Як відремонтувати Бережани?

МІСЬКА РАДА ЗАПРОШУЄ ДО ОБГОВОРЕННЯ

На початку червня відбулася чергова сесія міської ради. Надаємо Вашій увазі основні питання, які розглядали міські депутати.

Землі спортивної площадки позаду обласної комунальної школи-інтернату залишилася за містом, проте з правом користування нею учнями інтернату, гімназії, ЗОШ №2 та жителями міста. 

В.Зорик, директор ДІАЗу, розповів: «Враховуючи таку ситуацію, що вже 5-тий рік немає державного фінансування на об’єкти, що є на балансі Державного Історико-Архітектурного Заповідника, враховуючи аварійний стан бережанської Ратуші… за державні кошти є розроблена проектно-кошторисна документація на протиаварійні та роботи по пристосуванні приміщень Ратуші (східна частина), якою передбачалося: повна реконструкція даху, дослідження підвалів (південно-східна частина) тощо. Кошторис на ¼ робіт становить 6 млн. 700 тис. грн. за цінами 2012 р. Ми разом з вами зверталися  до Президента, до Прем’єр-міністра, до міністра регіонального розвитку і ЖКГ – та результат ніякий. Був тут і голова облради, було і телебачення, де не писали і що не говорили – результату нема. Як тепер вийти з тієї ситуації? Історично колись на першому поверсі Ратуші було 33 крамниці, де зараз вікна – всюди були двері.

 

Тож ми маємо наступну пропозицію: влаштувати 7 чи 8 крамниць на 1-му поверсі - передати приміщення на довготривалу оренду (10-20 років) через Фонд держмайна. Але лише для торгівлі сувенірною та поліграфічною продукцією, парфумерією, ювелірними виробами, народними промислами (різьба, кераміка, гончарство). І з вимогою: щоб кожен орендар поштукатурив фасад Ратуші на 2 поверхи, влаштував двері та залив перекриття над підвалами. Підприємець отримає в оренду 2 кімнати для магазину і відповідно підвальні приміщення. Згідно Закону про оренду державного майна, дані роботи можуть бути враховані як орендна плата, проте це ще треба добре вивчити, щоб і Фонд держмайна, та й Міністерство культури надали погодження. Думаємо, що така схема буде вигідна для підприємців, якщо не місцевих, то інших». 

Дана пропозиція довго обговорювалася, і хоча усі вважали, що ремонт Ратуші варто зробити будь-яким способом, проте депутати запропонували винести дане питання на громадське обговорення. Тож якщо у Вас є пропозиції щодо даного питання – звертайтеся у міську раду (або пишіть коментарі до даної статті - ред.).

Пізніше В.Зорик зачитав інформацію ДІАЗу щодо дотримання «Закону про історико-культурну спадщину» на території міської ради: «Постановою Кабміну Бережани віднесено до визначних історичних міст України, Генеральним Планом розвитку ДІАЗу визначено історичний ареал міста - де ще збереглися історичні об’єкти і вулиці. Цим Планом передбачено охоронні зони пам’яток. Відповідно і депутати, і працівники міської ради мали б зважати на дані вимоги. На жаль, міська рада досі не встановила чітких Правил забудови у місті, тож досі є багато невизначеностей. Наприклад, влаштування якихось будівель чи споруд на території колишньої меблевої фабрики мали б погоджуватись із Міністерством культури… На жаль, у міській раді немає архітектора, який би вболівав за дані питання, тому пропоную: або ввести посаду архітектора, або звернутися до уповноважених органів охорони культурної спадщини України про створення органу охорони культурної спадщини на місцевому рівні». Проте депутати не прийняли його пропозицій.

В ході обговорення даного питання міський голова В.Музичка повідомив, що зараз міська рада проводить ревізію і скоро виставлятиме безгосподарні об’єкти та землі на конкурси чи аукціони.

Пізніше було обговорено питання щодо влаштування мансардних приміщень на горищах будівель в центрі міста, для чого депутати прийняли відповідне Положення. 

В ході прийняття рішення щодо передачі квартир працівникам колонії, поступила інформація щодо її «перепрофілювання», тож депутати довго обговорювали можливу шкоду жителям міста, якщо колонія буде жіночою із виходом засуджених у місто…

Щодо звернення районного архітектора А.Пелипця «Про містобудівну документацію», секретар міської ради П.Гончар повідомив, що план міста Бережани затверджено у 2010 році,  а генплани сіл Рай і Лісники датовані ще 1974 роком, тож потрібно їх зараз «актуалізувати», тобто наново визнати їх чинними, та розробити нові плани для даних сіл.

Розглянувши звернення реорганізованої санепідемстанції, міська рада прийняла землі, колись надані СЕС. 

Також були розглянути інші питання та прийнято відповідні рішення.

Б.І.