Розвиток громадянського суспільства Бережанщини

завдяки діяльності регіонального Інформаційного Центру. 

На початку цього року Міжнародний Фонд “Відродження” у своїй Програмі “Засоби масової інформації” оголосив Конкурс “Розвиток регіональних і локальних інформаційних онлайн-платформ”. Бережанська міська громадська організація «Рідне місто» підготувала та наприкінці травня подала Проект розвитку та діяльності Інформаційного Центру в Бережанах. Партнерами виступили: Рекламно-інформаційної газета «Береж інфо» і Товариство з обмеженою відповідальністю «МегаКом». 19 липня від Міжнародного Фонду «Відродження» прийшла звістка: «Шановні партнери! Інформуємо Вас про те, що Ваш Проект підтримано Програмною радою Програми МФВ “Засоби масової інформації”. То що ж цього разу запланувала громадська організація «Рідне місто» для Бережан?

Проблема, на вирішення якої спрямовано проектну пропозицію:

Розвиток громадянського суспільства у Бережанському районі є надзвичайно малим. На нашу думку, основний чинник - надзвичайно низька поінформованість населення щодо можливостей їхнього розвитку, а також щодо запланованих заходів та подій, які відбулися, і щодо планів розвитку громади та її демократичного врядування.

У Бережанах друкуються наступні періодичні видання:

- незалежна рекламно-інформаційна газета «Береж інфо». Інформування населення про новини та діяльність підприємств та громади Бережанського району, поради фахівців та корисні поради, спорт і дозвілля, афіша подій. Заснована у 2006 р., тираж 3000 екз. Також газета має власний сайт info.berezhany.net та групу в соц. мережі vk.com/berezhinfo на яких висвітлює новини міста і району від власних журналістів та інших джерел;

- державна газета «Бережанське віче» - щотижнева газета Бережанської районної ради і райдержадміністрації. Висвітлення життя району, питань національного відродження. Виходить з вересня 1990 р. на зміну газеті «Нове життя», тираж до 1500 екз.;

- незалежне видання «Жайвір» - літера-турно-мистецький, історико-краєзнавчий альманах. Виходить не періодично (від 1 до 4 виходів на рік) від січня 1992 р.

Також у районі працює державне проводове радіомовлення, в якому район має 2 виходи по 20 хв. ефіру в робочі дні (близько 3,5 год. на тиждень).

Минулого року в районі працювало «Супер» - радіо на частоті 100,6 FM.

Районний провайдер Інтернету ТОВ «МегаКом» має сайт berezhany.net на якому висвітлює новини із сайту газети «Береж інфо» та іншу інформацію.

Враховуючи дану інформацію, вважаємо, що поінформованість населення Бережанського району щодо запланованих заходів чи подій, які відбулися, надзвичайно низька. Відповідно й стан громадянського суспільства у районі є надзвичайно малим і потребує розвитку.

Були спроби у районі розвинути громадянське суспільство через діяльність Громадської ради при райдержадміністрації, масовими заходами окремих громадських організацій (в т.ч. БМГО «Рідне місто»), проте більшість населення досі залишається пасивною. На нашу думку, у першу чергу – через недостатню поінформованість...

Завдяки збільшенню поширення інформації, виявлено збільшення кількості зацікавлених осіб у проведеннях соціальних акцій, населення швидше та радикальніше починає реагувати на негативні дії влади тощо. Збільшується кількість членів нашої організації (та її структурних підрозділів), а також більшає кількість її прихильників серед населення. Є випадки, коли громадяни пишуть подання до органів контролю щодо неправомірної діяльності певних структур, підписуючись нашою організацією.

Мета проектної пропозиції:

Розвиток громадянського суспільства шляхом збільшення поінформованості громадян завдяки діяльності Бережанського регіонального Інформаційного Центру.


План реалізації:

І етап - Підготовка приміщень для регіонального Інформаційного Центру (з червня 2013 р. по серпень 2013 р.): проведення ремонтних робіт в орендованому БМГО “Рідне місто” приміщенні у будівлі міської Ратуші на 1-му поверсі, прокладання комунікацій, закупівля меблі.

ІІ етап - Технічна частина (серпень-вересень 2013 р.): закупівля необхідного обладнання, програмного забезпечення, підключення до мережі Інтернет.

ІІІ етап - Медіа-платформа (вересень-жовтень 2013 р.): створення медіа-платформи (сайту) та відповідних груп у соціальних мережах; інтеграція із соціальними мережами та підключення додатків коментування; аудіо-, фото- та відео- галереї; підключення відео-каналу (YouTube), налаштування і запуск он-лайн радіо та он-лайн відео; оптимізація під пошукові системи; мобільна версія сайту; форма добавлення інформації користувачами; RSS підписка тощо; збір довідкової та рекламної інформації щодо підприємств та установ регіону; створення постійно діючої Афіші заходів та розміщення прес-анонсів про них; реклама та популяризація медіа-платформи на сайтах інших ЗМІ тощо.

ІV етап – Технічне оснащення та навчання журналістів (жовтень 2013 р.): закупівля обладнання (диктофон, фото- та відео- камери, IP-камери, планшет, проектор та екран), проведення навчання журналістів: робота з новими засобами та ресурсами медіа-платформи.

V етап - Діяльність Медіа-Центру (з жовтня 2013 р. по липень 2014 р.): збір інформації та аналіз роботи державних структур, місцевих і районних організацій; участь журналістів Центру в усіх заходах, оголошених в Афіші (із он-лайн трансляцією подій); проведення соціологічних опитувань громадян; організація і проведення круглих столів, прес-конференцій та он-лайн інтерв’ю з високопосадовцями, vip-гостями, зірками шоу-бізнесу тощо; публікація інформації на медіа-платформі та її поширення і дублювання в соціальних мережах для залучення більшої аудиторії; робота он-лайн радіо і телебачення (трансляції новин, подій та інтерв’ю); збір та розміщення рекламної інформації, привітань та оголошень; дублювання інформації у рекламно-інформаційній газеті «Береж інфо» (для старшої вікової категорії); друк та розклеювання Афіш майбутніх заходів;

Результати реалізації проектної пропозиції:

Діяльність Інформаційного Центру із Бережанського району через інформаційний простір пошириться і на інші райони області, а також стане причиною їх економічного розвитку шляхом пошуку пропозицій  та  інвесторів.  Відповідно  все населення регіону відчує практичну користь від діяльності Центру.

Даним Проектом передбачається створити Бережанський регіональний Інформаційний Центр, який би займався наступною діяльністю:

- створенням медіа-платформи (сайту) та відповідних груп у соціальних мережах; інтеграцією сайту із соціальними мережами та підключення додатків коментування; створенням аудіо-, фото- та відео- галерей; підключенням відео-каналу (YouTube); налаштуванням і запуск он-лайн радіо та он-лайн відео; збір і розміщення довідкової та рекламної інформації щодо підприємств та установ регіону; створення постійно діючої Афіші заходів та розміщення прес-анонсів про них; реклама та популяризація медіа-платформи шляхом розміщення банерів на сайтах інших ЗМІ тощо;

- збором інформації та аналізом роботи державних структур, місцевих і районних організацій; участю журналістів Центру в усіх заходах, оголошених в Афіші (із он-лайн трансляцією подій); проведенням соціологічних опитувань громадян; організацією і проведенням круглих столів, прес-конференцій та он-лайн інтерв’ю; публікацією інформації на медіа-платформі та її поширення і дублювання в соціальних мережах для залучення більшої аудиторії; робота он-лайн радіо і телебачення (трансляції новин, подій та інтерв’ю); збір та розміщення рекламної інформації, привітань та оголошень; дублювання інформації у рекламно-інформаційній газеті «Береж інфо» (для старшої вікової категорії); друк та розклеювання Афіш майбутніх заходів тощо.

 

Результатом діяльності регіонального Інформаційного Центру стане розвиток громадянського суспільства: бережанська громада отримує корисну та потрібну інформацію, відвідуватиме заходи, прийматиме участь в опитуваннях і обговореннях місцевих проблем та допомагатиме їх вирішувати.

Діяльність Центру передбачає свою переважну присутність в інформаційному просторі Бережанщини із наступним поширенням на інші райони Тернопільської області. Паралельна робота з рекламодавцями, розміщення оголошень тощо дасть можливість самоокупності Інформаційного Центру у наступні роки після завершення даного Проекту.

Даним Проектом передбачається створити медіа-центр у Бережанах, який би максимально збільшив поінформованість усіх верств населення району (а в перспективі – й інших районів області) усіма можливими відомими способами, став своєрідною «громадською он-лайн платформою», залучав громаду до обговорень важливих питань регіону та до наступного їх вирішення спільними із владою зусиллями, а також іншими законними способами сприяв розвитку громадянського суспільства в Бережанському регіоні.

Володимир Якимів,

голова БМГО “Рідне місто”