#Майдан у Бережанах (4)

 
 
 
31 січня
Враховуючи попереднє поширення інформації в Інтернеті про непрофесійну діяльність прокурора Бережанського району, щодо оскарження НЕІСНУЮЧОГО рішення, депутати райради хотіли надіслати лист в Генпрокуратуру про «діяльність» прокурора-«стахановця». Та під час сесії голова райради В.Німко повідомив, що О.Бурик по телефону сказав про своє написання заяви щодо звільнення з органів прокуратури. Районна рада врахувала усі прокурорські зауваження «на випередження», скоригувала порядок розгляду рішень, і зажадала спершу заслухати звіт регіонала Ю.Пудлика, голови Бережанської РДА, проте останній не з’явився на сесії. Тож депутати поставили на голосування питання про недовіру. Результати голосування: 42 – «ЗА» недовіру голові РДА, 2 – «проти» (усього - 52 обранців).

Розповідає Степан Кленик, депутат Бережанської районної ради:

«Зібравшись 31.01.2014 р. на ІІІ засідання 21-ої сесії депутати, перш за все, обурились діями прокуратури, яка оскаржила рішення сесії, що не завершила свою роботу, а отже її рішення не набрали чинності. Ряд депутатів запропонували внести зміни до рішень, які забезпечать їх правову обґрунтованість та врахують думку громадськості. Так прийнято до відома повідомлення депутатських фракцій Української народної партії, Народного Руху України, Народного союзу «Наша Україна», ООВО «Батьківщина», ВО «Свобода» про створення міжфракційного об’єднання “Народна Рада».

За основу своєї діяльності об’єднання визначає реалізацію рішень “Народної Ради України», створеної Всеукраїнськими Зборами громадян, які відбулися 19 січня 2014 року в м. Києві. Оскільки в «Народну Раду» ввійшли 40 депутатів із 52-ох обраних, їх погоджені рішення стануть відповідно рішеннями Бережанської районної ради.

Враховуючи побажання громадськості, у т.ч. Бережанського Майдану, створено Наглядовий комітет при районній раді, як аналітично-інформаційний та дорадчий орган, щодо здійснення структурними підрозділами Бережанської райдержадміністрації делегованих радою повноважень. Рішення прийняті наглядовим комітетом стануть обов’язковими для розгляду на засіданні постійних комісій та на сесіях районної ради.

Своїм рішенням «Про внесення доповнень до рішення районної ради №250 від 24.12.2013 року «Про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території району» депутати звернулися до громадян з ініціативою створення добровільних, невоєнізованих формувань з охорони громадського порядку у відповідності до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону».

Особливо резонансним був розгляд питання «Про недовіру голові Бережанської районної державної адміністрації». 42 із 44 присутніх на сесії депутатів проголосували за недовіру голові Бережанської райдержадміністрації Пудлику Ю.Й. (рішення опротестовано прокуратурою району 28 січня і 3 лютого! – ред.).

Шановний голово Бережанської райдержадміністрації Пудлику Ю.Й, скільки разів вам потрібно висловити недовіру, щоб ви заспокоїлись і пішли з Бережан?

Депутати районної ради переконані, що для стабільності політичної ситуації в районі, голова райдержадміністрації на час виконання посадових обов’язків повинен призупинити членство у політичній партії. Щодо організаторських здібностей нового керівника району (чого лише варті переведення міжрайонної податкової інспекції та санітарної служби з Бережан у Козову), то депутати поки що вірять у його талант і бажають виконати, хоча б половину тих обіцянок, які роздані Пудликом за останній місяць».

Вітаємо депутатів районної ради з правильними рішеннями і бажаємо ствердження народовладдя на Бережанщині!

 

30 січня

В приміщенні райради відбулося засідання Громадської  ради при Бережанській РДА. Голова ГР В.Якимів розповів про те, що адміністрація минулого року майже не співпрацювала з громадою та не запрошувала, згідно їх Плану про консультації з громадськістю, ні на які консультації. А оскільки останніми місяцями в державі складна суспільно-політична ситуація, в якій президент та його партія скомпрометували себе, а РДА є останньою районною ланкою правління президента, запропонував підтримати ідею представників екологічних організацій та само розпуститися. В ході обговорення було домовлено, що заяви про припинення членства в ГР прийматимуться до 17 год. 31 січня. Якщо ж не буде достатньої для саморозпуску заяв (2/3 від загальної кількості), тож представники громадських організацій, що не вийшли, можуть продовжити роботу. В.о. голови на такий випадок виконуватиме Н.Волинець.

На Народному віче, яке проходило на #Майдані, було повідомлено про те, що прокурор Бережанського району О.Бурик подав оскарження на рішення ще не завершеної сесії, в тому числі на НЕІСНУЮЧЕ рішення (яке має розглядатися депутатами лише 31 січня!). Тож після Віче люди пішли колядувати під прокуратуру. О.Бурика на місці не виявилося, а інші працівники зачинилися в приміщенні. Поколядувавши на вулиці та погукавши «ГАНЬБА» прокурору, люди розійшлися по домівках.

 

29 січня

На Бережанському #Майдані молодь звела символічну барикаду із мішків зі снігом, перед якою були встановлені портрети потерпілих та загиблих відомих і невідомих Героїв України, та закріпили 12-метровий прапор України, який повернувся в Бережани з Київського #євроМайдану з підписами людей з усього світу. 

На Народному Віче було оголошено про те, що зараз багато бережанців пишуть заяви про вихід з партії регіонів, більшість з яких були записані там навіть без їх відома. Зокрема, є написані заяви від: Марії Думанської (яка написала заяву ще на початку грудня), Марії та Руміла Шарапових, Володимира Буряка та працівників РАйВО Голини Олійник, Люби Яреми та Люби Фаниги, а також Ростислава Легкого. 

 

28 січня

У Бережани повернувся Революційний 12-метровий прапор, який майже 2 місяці перебував на #євроМайдані у Києві та «назбирав» безліч гасел та підписів. Члени Штабу опору встановили його перед трибуною райради, де мало відбутися друге засідання ХХІ сесії Бережанської районної ради. (Чомусь голова райради В.Німко не знав, що це за прапор і де він був – ред.)

Сесія Бережанської райради розглянула питання Про визнання Народної Ради України. Було підтримано ОДНОГОЛОСНО.

Другим питанням було вирішено утворити Наглядовий Комітет при районній раді, якому доручать повернені від адміністрації певні функції (подібне до виконкомів, проте законно). Пропозицію підтримано ОДНОГОЛОСНО.

Третім на сесії Бережанської райради розглядалося питання Про утворення районного підрозділу Народної Самооборони Тернопільської обласної ради. Рішення прийнято ОДНОГОЛОСНО.

Голову РДА Ю.Пудлика просили вийти із злочинної партії регіонів, але він відмовився. Депутати поставили питання про висловлення йому недовіри.

Депутати надали слово Я.Триньці - колишньому голові РДА, досі голові РО ПР. Він розповів цікаві речі щодо його діяльності в ПР.

Бережанці знову радять Ю.Пудлику добре подумати і написати заяву на вихід з партії регіонів, таким чином зберігши собі робоче місце.

Голова РДА Ю.Пудлик вперто відмовляється полишити ряди злочинної партії регіонів.

28 січня засідання сесії Бережанської районної рази перервалося заявою депутатів про продовження засідання у п’ятницю, 31 січня 2014 р.

Дуже цікаво, що на захист голови РДА виступила Н.Копина, яка ще на початку діяльності Євромайдану в Бережанах приходила із Зверненням про його непотрібність та закликом «йти працювати». Добре, що тоді представники Штабу опору проігнорували її, та мабуть в пані Надії й досі інші цілі…

 

25 -27 січня

Кілька представників Бережанського Революційного Штабу опору поїхали в Київ. Двоє з них відвідали Конференцію Євромайданів, на якій були прийняті відповідні Резолюції та Звернення.

Пізніше на Майдані Незалежності було доставлено ще один намет (для речей та продуктів харчування) біля існуючого (в якому були доставлені місця для ночівлі) та проведено живлення для підзарядки телефонів. У наметі в основному відпочивають охоронці Першої барикади (Львівської брами).

Загалом на #євроМайдані на кінець тижня перебувало одночасно більше сотні представників Бережанщини. Більша частина з них зареєстровані та «проживають» в КМДА, Профспілках чи Жовтневому палаці. Після звільнення Українського дому (Хрещатик, 2) від бійців ВВ, там теж були підготовлені місця для ночівлі та відпочинку представникам Бережанщини. Більшість з них є учасниками різних сотень Самооборони, інші є волонтерами на кухні чи в будівлі.

Передані з Бережан харчі в невеликій кількості залишаються в наметі на Майдані, решта розноситься по кухнях. Оскільки останнім часом більшість зупиняється в Українському домі, відповідно туди направляється більшість переданих харчів і теплих речей. Окрім будівель, пункти прийому-видачі теплих речей є й на Майдані Незалежності.

 

24 січня - Бережанські діти моляться за майданівців

Учні Бережанської гімназії ім. Б.Лепкого пройшли по школах міста та до інституту, закликаючи «Бережани вставай, Майдану помагай

Десь перед обідом на #Майдан в Бережанах прийшли діти, щоб помолитися за життя і здоров'я своїх батьків та сусідів, які поїхали до Києва виборювати волю і майбутнє України.

Після Молебню почалося Народне Віче, на якому виступило кілька людей. Помічник скарбника Оксана подякувала усім, хто долучився до допомоги #Майдану: "Зачитувати не буду поіменну, оскільки лише за вчора є список аж на трьох аркушах!"

Одним із питань, якке озвучувалося, було зачитування заяв про вихід з партії регіонів людей, яких записували в члени без їх заяв. Також прозвучало, що голова Бережанської РО ПР Я.Тринька не хоче приймати від таких людей заяви на вихід з партії, тому вони змушені надсилати йому рекомендовані листи. Одним із варіантів розглядається публікація таких масових заяв у пресі.

Увечері в редакцію завітав один із майданівців, який показав "трофеї": гумову кулю, гільзу від неї та вистрілену гранату. І протягом дня на Київ продовжують їхати сміливці. Загалом на #євроМайдані у Києві вже є більше сотні бережанців. 

 

23 січня - три Віча, Попереджувальний Страйк та утворення Самооборони

Зранку о 8 год. в зал засідання районної ради прийшли активісти #Майдану. На зустріч був запрошений новий голова РДА Пудлик. Йому було передано вимоги Народного Віча від 22 січня. Також було завдано багато питань щодо діяльності ПР в районі, проте він не рішився "бути єдиним" і вийти з ПР, проте обіцяв передати вимоги за адресою.

З 12 до 13 год. Бережани приєдналися до Загальнонаціонального попереджувального страйку. Люди позакривали магазини, офіси, та вийшли на вулицю - хто перед своєю роботою, хто перед будівлею районної ради. Там члени Штабу опору роз'язсняли людям суть страйку: "Це не мітинг і не віче, це - припинення роботи на певний термін з певними вимогами".

О 15 год. в будівлі райради мали відбутися сесії районної і міської рад. #Майдан теж прийшов і священики провели там Молебень перед засіданням. Люди стояли в залі, на сходах і в коридорах...

Бережанський #Майдан провів Молебень в приміщенні райради 

Після Молебню відбулося спільне засідання сесій міської і районної рад, на якому одноголосно було прийнято Рішення щодо суспільно-політичної ситуації в країні з відповідними зверненнями. Депутати не закрили сесії, вийшли на вулицю до народу і зачитали прийняте ними Рішення.

Бережанський #Майдан слухає Рішення сесій міської і районної рад

Впродовж Народного Віче, С.Кленик запропонував вулицю Галана назвати ім'ям Героя України Сергія Нігояна, якого загинув 22 січня у Києві. #Майдан проголосував "ЗА" таку пропозицію. В.Якимів запропонував депутатам подумати над варіантом назвати площу перед райрадою Злуки або Революції.

У Бережанах буде вулиця Героя України Сергія Нігояна

На завершення Народного Віча в Бережанах було оголошено про створення загону Народної Самооборони, та прийнято Звернення про підтримку боротьби Народу за відновлення Конституційного ладу та інше.

У Бережанах формується Самооборона і приймається Звернення #Майдану

Оскільки в Києві було оголошено перемир'я до вечора, люди зібралися на #Майдані о 20 год., щоб почути рішення Київського #євроМайдану. Було влаштовано перегляд Інтернет-телебачення, виступи та заклики. Звучали заклики до "захоплення РДА", але представники Штабу роз'яснили людям, що це і так народна (комунальна) будівля, якою зараз розпоряджається райрада, і яка надала деякі кабінети в користування РДА. Проте райрада має розібпратися із делегованими нею правами для РДА і переглянути їх. Серед людей поширювалися "агітки" з номерами телефонів районного начальства, які є у списках ПР, з рекомендацією запитати, "як вони відмиють кров постраждалих і загиблих на Майдані". Отримавши "домашнє завдання", #Майдан розійшовся по домівках, щоб там довідатися про результати столичних перемовин.

 

22 січня, у День Соборності України, почалися вбивства вільних українців!

Зранку в Бережанах почали вивішувати чорні стрічки в знак жалоби за вбитими беркутівцями людей на вул. Грушевського у Києві. 

#Майдан у Бережанах розпочався зранку, о 12 год. із церковних дзвонів. Людей інформували про ситуацію і закликали до мобілізації.

Відео ТУТ.

На #Майдані розпочали трансляцію #євроМайдану з Києва.

Окрім мобілізації людей, на #Майдан у Києві готують дрова.


Біля пам'ятника Тарасу Шевченку - чергове оживлення. Встановлено намет, влаштовано інтернет-трансляцію подій у Києві.

Бережанський #Майдан слідкує за подіями в Києві

Як і щодня, зібравшись о 15:30, Бережанський #Майдан вирішив перейти на площу перед будівлею районної ради, де є монумент Злуки (пропозиція: потрібно назвати площею Злуки). Тут священики різних конфесій провели Молебень.

Молебень на площі Злуки (біля райради)

Після Молебню, учасники Бережанського #Майдану зайшли в зал засідань районної ради, де провели Народне Віче, на якому була прийнята Заява щодо ситуації в державі, з відповідними вимогами до през. Януковича, голови РДА Пудлика та голови Бережанської РО ПР Триньки.

Народне Віче в будівлі райради прийняло Заяву.

 

21 січня

Після обіду в міській раді відбувся Круглий стіл «Про відновлення Східного кварталу площі Ринок у м. Бережани».

Після Молебню та Народного Віче на #Майдані в Бережанах колядує хор «Глорія».

#Майдан після Народного Віче прийшов колядувати до Бережанського РВ УМВС. 

Після колядування, в Бережанському РВ УМВС щедрував учасник #Майдану

 

Понеділок 20 січня розпочався із засідання ХХІ сесії районної ради. За тривалої відсутності голови райради В.Німка, сесію вів його заступник Р.Висоцький. Один із депутатів райради прийшов на сесію, вдягнувши каструльку на голову, таким чином виказуючи протест проти злочинних законів від 16 січня.

Розглянувши господарське питання, перед депутатами виступив новий голова райдержадміністрації Ю.Пудлик. Спершу він розповів свою біографію та досягнення на попередньому місці роботи (головою Козівської РДА), та повідомив про плани роботи на Бережанщині. Потім посипалися запитання: «Як ви ставитеся до злочинних законів?», «Якщо ваш попередник Я.Тринька та його заступники займалися лише розвитком ПР в районі замість роботи, чи не передбачаються кадрові зміни?» тощо.

Депутат обласної ради В.Петровський розповів про суспільно-політичну кризу в державі, та закликав регіоналів позбутися партійних квитків.

Депутат райради С.Кленик розповів про своє перебування на #євроМайдані у Києві, закликав правоохоронців не виконувати злочинних наказів.

О 15:30 знову відбувся Молебень та Народне Віче. Після молитви церковний діяч Роман зачитав кілька віршів на революційну тематику. Активіст Петро закликав їхати в Київ і відстоювати права всіх українців. А штабіст Олександр закликав до активної дії – бойкотувати магазин «Колібріс» (керівник - Олександр Чачо, депутат Тернопільської обласної ради від партії регіонів). Тож після Народного Віче люди пішли під магазин, заколядували на порозі, погукали «ГАНЬБА» його управителю, роздали агітаційні матеріали із написами: «Купуючи тут - ви підтримуєте партію регіонів» та «Обережно - регіонал».

 

17 січня в Інтернеті почали розповсюджуватися різноманітні ідеї, як протидіяти злочинним законам, прийнятим 16 січня. Найбільш цікавим була інструкція, як інформувати органи влади про поїздку в сауну групою автомобілів.

Під час проведення Молебню, неподалік пам’ятника Т.Шевченка, на сходах магазину «Копійочка» проводилися поточні ремонти, для чого було включено шумний електроінструмент. Майстер заглушив його лише тоді, коли підійшли люди з #Майдану і попросили не заважати молитві на площі.

Після Молебню виступив О.Коковін, нагадавши про злочинні закони, прийняті регіоналами і комуністами минулого дня та закликавши до активнішого протесту.

В.Петровський подякував усім людям, які прийшли на Народне Віче: «Ви своєю присутністю тут заперечуєте нелегітимні закони від 16 січня… Влада настільки нерозумно поводиться, і своїми рішеннями лише збільшує ненависть людей до неї».

О.Постолан доповіла про фінансовий стан, про долучення бережанця з Литви.

Спільно порадившись, люди вирішили зібратися наступного разу 20 січня.

 

16 січня – Державний переворот

Зранку в кабінеті міського голови відбувся круглий стіл «Про міську Ратушу» за участю розпорядника – директора ДІАЗу В.Зорика, та орендарів Ратуші – міського голови В.Музички і секретаря міської ради П.Гончара; директорів музеїв: краєзнавчого Н.Голод, Книги Л.Зінчук, Лепкого О.Захарків, голови БМГО «Рідне місто» В.Якиміва та ІнфоЦентру «Береж.інфо» А.Якиміва. Було обговорено багато проблемних питань та розглянуто кілька ідей.

На Народному Віче, після щоденного Молебню, виступив активіст Петро. Він розповів про події в Києві, закликав допомагати тим, хто в столиці відстоює права на краще майбутнє. «Здійснюється пророцтво – на Майдані усі священики (крім Московського патріархату) спільно моляться!» та закликав членів партії регіонів виходити з неї, а правоохоронні органи – служити Народу України, а не окремими представникам злочинної влади.

В.Якимів розповів про прийняття бюджету на 2014 рік та розповів по те, що сьогодні також було прийнято ряд злочинних законів: «ВІДТЕПЕР МИ ЖИВЕМО В БАНДИТСЬКІЙ ДЕРЖАВІ, ДЕ НЕМА Й МОВИ ПРО ЯКІСЬ ПРАВА ТА СВОБОДИ. Знайомтеся з новаціями, прийняття яких банда сфальшувала сьогодні під куполом (в усіх читаннях одразу підняттям рук і називанням «зі стелі» цифри голосів): за рух у колонах більше 5 авто - вилучення прав і автомобіля на 2 роки; за порушення порядку мирних зібрань - до 10 діб; за часть у мирних зібраннях у касці, форменому одязі, з вогнем - до 10 діб; за встановлення наметів, сцени чи навіть звуку(!) без дозволу(!) міліції(!) - до 15 діб; за неповагу до суду - 15 діб; протокол про адмін. правопорушення можна вже не вручати особі, яку вважають порушником (достатньо т.зв. «свідків»); за МАСОВІ ЗАВОРУШЕННЯ - 10 і навіть 15 РОКІВ (!) - будь-якого учасника Майдану можна садити за цією статтею, не кажучи вже про інші статті (!); за збирання інформації про беркутівців, суддів та інших подібних персонажів - 3 РОКИ; громадські організації, які отримують кошти з-за кордону - тепер «іноземні агенти», мають платити податок на «прибуток» і офіційно називатися «іноземними агентами»; Церкви та ГО не можуть здійснювати «екстремістську діяльність»; держава може прийняти рішення про ЗАБОРОНУ ДОСТУПУ ДО ІНТЕРНЕТУ; людину можуть засудити (у т.ч. до багатьох років тюрми) ЗАОЧНО, тобто у її відсутність на суді; «Беркут» та посадовці, які вчинили злочини проти активістів майдану, звільняються від покарання…

Цей перелік не повний, але й цього достатньо, щоб зрозуміти - В УКРАЇНІ ВСТАНОВЛЕНО ДИКТАТУРУ. ЦЕ - РЕАЛЬНЕ ПОВАЛЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО ЛАДУ. Лише масовий опір і усунення узурпаторів може відновити дію Конституції і норм права та захистити український народ від масових репресій!»

 

Понеділок 15 січня розпочався в райдержадміністрації з Круглого столу з питання «Використання водних об’єктів у Бережанському районі та дотримання законодавства у даній сфері». Запрошеними були начальники чи їх заступники відповідних обласних та районних відомств, районний прокурор, міський та сільські голови, орендарі водних об’єктів, представники преси. Засідання вів голова РДА Ю.Пудлик.

Попри всіляку корисну інформацію, від обласних керівників прозвучала сумна статистика: Бережанська райдержадміністрація за останні пів року (а то й більше) не готувала потрібної документації та не звітувалася по багатьох питаннях! То чим же займався голова РДА Я.Тринька, його заступники Г.Лехняк і В.Соленко? Мабуть, розбудовою партії регіонів, адже на роботу в них часу не було…

Попри негоду, на #Майдан для Молебню прийшло доволі багато людей. Перед людьми виступили В.Калинюк, В.Якимів, О.Коковін, ще кілька активістів скористалися «вільним мікрофоном», декламуючи вірші та розповідаючи про перебування у Києві. 

 

У неділю, 14 січня, активісти Бережанського #Майдану поїхали до сільських громад району. Частина з них побувала в селі Потутори, де під старими липами, посадженими на знак скасування кріпосного права у 1848 році, провели Народне Віче з жителями села. Після інформування представниками Бережанського Штабу опору, сільські жителі почали обговорювати розбирання їхнього Будинку культури (який колись був відомим на цілий радянський союз) та «кому це було вигідно», а також про невідповідностей щодо рішень депутатів сільської та наступних надрукованих рішень.

 

13 січня українці святкують Новий Рік за старим стилем.

О 15 год. в Музеї книги жуківські щедрувальники представляли Різдвяну програму «Колядниця-2014». 

З 15:30 на #Майдані розпочався Молебень, після якого священик УГКЦ розповів про те, що до Патріарха Святослава Шевчука надійшло звернення від Міністерства культури, в якому йдеться про те, що Мінкульт може відібрати в церкви ряд культових споруд. За словами Патріарха, така позиція Міністерства пов’язана з підтримкою церквою Євромайдану: «Доволі цікаво, що в цьому листі вперше за всі роки існування незалежної України прозвучало попередження, і можна навіть назвати його погрозою, про те, що релігійні громади УГКЦ в судовому порядку можуть бути позбавлені легального статусу», - пояснював Святослав Шевчук. «Духовенство є серед вірних, які спонтанно вийшли на мирні протести. Ми завжди є, були, є і будемо з народом, це є серцевина церкви. Ми ніколи не заохочували і не благословляли жодних протиправних дій. Ми завжди виховували правову культуру. Ми завжди закликали виконувати закони України згідно з Божим законом, а відтак, до соціальної доктрини церкви», - розповів священик УГКЦ.

(Лист з погрозами судової розправи над УГКЦ, вірянами якої є близько п’яти мільйонів українців, підписав міністр культури Леонід Новохатько, який є одним з найкращих друзів міністра освіти Дмитра Табачника – ред.).

Священик православної церкви у свою чергу повідомив, що саме в їхньому храмі проходив Всеукраїнський Форум Євромайданів, що підтвердив у розповіді про події в Харкові делегат від Бережанського #Майдану Володимир Якимів (читайте його статтю «Євромайдани України»).

Другий делегат Петро Гончар повідомив, що ідея збору майданів України виникла в першу чергу для їх взаємодії та вироблення спільних ідей. Він закликав допомагати Євромайданам України, особливо Сходу чи Півдня України, щоб доносити правду до НЕСВІДОМИХ ДОСІ громадян ТА «розхитувати державу» зсередини, а не лише в Києві.

Третій делегат Галина Проців розповідала про представників Євромайданів, які були в Харкові, та про те, що місцева влада «зігнала» бюджетників, в основному вчителів та вихователів: «Яку ж історію вони розповідатимуть дітям на Сході?». Вона також розповіла про ті страшні хвилини нападу «тітушок» на книгарню «Є», де засідала їхня група.

5 січня в Бережанах було обрано делегатів на 1й Всеукраїнський Форум Євромайданів. Відео - ТУТ.