«Тарас Шевченко: зворотній зв’язок»

Саме таку назву має виставка, яка відкривається в Бережанському краєзнавчому музеї 9 березня.

Це – спільний проект музейників та Позашкільного комунального навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості» Бережанської міської ради. Виставка є продовженням проекту «200 кроків до Тараса Шевченка», який було реалізовано в 2014 році. Саме тоді в рамках відзначення 200-ліття Тараса Шевченка у Бережанах з 8 по 16 березня працювала колективна радіостанція UR4BYU станції юних техніків. Позивний сигнал  радіостанції –  EM200BT.
За словами керівника колективної радіостанції, члена громадського комітету з реалізації проекту «200 кроків до Тараса Шевченка» Ігоря Грицишина,  їх організація була тоді єдиною серед таких радіостанцій області, задіяною у Всеукраїнській акції  до 200-річчя славного Кобзаря. Бережанські радіоаматори встановили 4320 радіозв’язків з кореспондентами України і 51 країни світу, і таким чином донесли Шевченкове слово до людей різних країн. Були надруковані й розіслані спеціальні GSL-картки з відповідним текстом на тему Шевченкіани.
Впродовж трьох років в Бережани надходять картки-квитанції від партнерів проекту. На виставці представлено 345 карток з 33 країн: Австралія, Англія, Ісландія, Іспанія, Намібія, Німеччнина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, США, Японія…
Окрім того, на виставці представлено 160 карток радіозв’язку 1947-1953 років з 8 країн, які свого часу отримав від друзів піонер бережанських радіоаматорів Любомир Штокалко. Також представлено цікаві експонати з фондів музею: портрет Тараса Шевченка авторства Антона Манастирського; «Кобзарі» різних видань; пристрої для передавання азбукою Морзе. Особливої уваги заслуговує копія журналу «Шевченковець» (Ч.1, 1947 р.), знайденого 9 березня 2014 року в лісі між Жуковом та Куропатниками в бідоні серед документів УПА. Центр дитячої та юнацької творчості надав на виставку картки радіозв’язку та пристрій для вивчення азбуки Морзе.

Микола Проців