Ніч в музеї - 2017

Традиція проводити «Європейську ніч в музеї» була започаткована в Бережанському краєзнавчому музеї ще у 2011 році. Теми, програма, учасники кожного року були іншими і кожного разу нам вдавалося внести різноманіття в святкування Міжнародного дня музеїв.

Готуючись до відзначення 75-ї річниці створення Української повстанської армії, працівниками музею було розроблено екскурсійний маршрут «Стежками повстанської звитяги». І саме в «Європейську ніч в музеї», було проведено першу екскурсію цим маршрутом. На нашу пропозицію проїхати стежками повстанської звитяги, відгукнулись дійсно справжні друзі музею. Ми вибрали найбільш знакові з поміж багатьох місць, які дотичні до діяльності УПА в Бережанському районі. Родзинкою маршруту стала кінцева точка у Слав’ятинському лісі в музеї підстаршинської школи УПА.

Розпочалось все у стінах краєзнавчого музею, де в залі УПА було коротке ознайомлення з історією УПА та її визначними діячами родом із Бережанщини. Бережанщина – край який буквально дихає історією, тому під час подорожі ми розповідали про історичні події, які тут відбувалися в різні часи. Не оминули своєю увагою і бої на горі Лисоня та нещодавні знахідки останків воїнів Першої світової війни. Проїжджаючи станцію Потутори, згадували про «бум» залізничних перевезень та про паравози, які колись зберігались (на всяк випадок) на цій вузловій станції. В селі Саранчуки помянули замордованих у Бережанській тюрмі в 1941 р., Івана Гавдиду – громадсько-політичного діяча та жителів села Саранчуки, загиблих у різних військових формуваннях. Наступна зупинка в селі Божиків була біля першого у Бережанському районі пам’ятного знаку Героям Небесної сотні (відкритого 2014 року) та символічної могили загиблим землякам за волю України. Також було відвідано школу, в якій навчався Мирослав Кушнір – поет та діяч ОУН-УПА (колишній учень Бережанської гімназії). Далі маршрут проліг до хутора Лози, де в 1960 році відбувся останній бій УПА. Символічний хрест на місці бою знаходиться в лісі, тому відбувся піший перехід до цього місця, де учасники екскурсії почули детальну розповідь про ці події. В селі Шумляни учасники відвідали символічну могилу Січовим Стрільцям та почули розповідь про події в цьому селі в часи дій УПА. Біля меморіалу при вїзді в село Словятин, помолились за жителів села, які загинули в лавах УПА. По завершенні транспортного маршруту на околиці села, далі довелось зробити пішохідний перехід до музею підстаршинської школи УПА, яка знаходиться в лісі. Стараннями місцевої громади, там відновлено інфраструктуру школи, максимально наближену до історичного аналогу. Захоплива подорож лісом промайнула непомітно. Прибувши на місце, де нас вже очікували гостинні словятинці, які за сприяння сільського голови пана Віктора Довганя, приготували для подорожуючих надзвичайно смачну вечерю, було проведено екскурсію по об’єктах школи. Далі були посиденьки біля ватри, історії про замовчуване (саме такою була цьогорічна тема «Європейської ночі в музеї»), пісні під гітару, авторська поезія (Любомир Сарабун) та цікаві дискусії на різні теми. Час промайнув швидко і цікаво, ніхто й не встиг занудьгувати. Та все добре рано чи пізно закінчується і втомлені та щасливі ми повернулися додому. 

P.S. Колектив Бережанського краєзнавчого музею щиро дякує всім, хто взяв участь і допоміг в організації та проведенні цієї захоплюючої екскурсії. Наступного року ми обов’язково придумаємо для вас щось цікаве. До зустрічі!

Cергій Люшняк,

старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею