Розкопки на горі Лисоня

Наприкінці березня, під час робіт на кар’єрі з видобування каменю, що знаходиться на горі Лисоня(поблизу м.Бережани), було знайдено останки вояків часів Першої світової війни. Роботи в цьому місці було припинено до отримання дозволу на проведення археологічних досліджень та ексгумацію тіл.

Наприкінці серпня, після отримання дозволу, до пошукових робіт приступило Меморіально-пошукове комунальне підприємство Львівської обласної ради “Доля”. На першому етапі робіт, екскаватором було знято верхній шар грунту, далі в роботу “пішли” лопати, совки та щітки. Картина, яка постала після виявлення наступних поховань, справляє гнітюче враження від цинізму воєнних реалій. Заступник керівника підприємства “ДоляВолодимир Харчук, прокоментував це так: “Тут знайдено двохшарове санітарне захоронення.

Бої на Лисоні проходили в серпні-вересні 1916 року, в той час було досить спекотно, тому задля убезпечення від розповсюдження інфекцій, загиблих в боях солдатів ховали в воронках від артилерійських снарядів(один з них був викопаний в цьому місці), приблизно тут поховано 50-60 вояків ”. Під час проведення розкопок, також було знайдено артефакти військового та побутового призначення(хрестики, ґудзики, медальйон, гребінець, ложка, кулі та гільзи). Це по-суті класичні братські могили, де знайшли примирення ворогуючі сторони(знайдені артефакти підтверджують, що тут поховані вояки австро-угорської, німецької та російської армій, можливо серед них є і українці з союзної та російської армій). Наразі роботи тривають, більш детальніше про знахідки на Лисоні, ми дізнаємось після завершення археологічних робіт та ексгумації всіх тіл загиблих.

Сергій ЛЮШНЯК, старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею