«Село на мільйон»

   Село, а на краю села – млин. Мельник, задоволений свої господарством, сидить на лавці, слухає, як працює млин. Тут раптом на подвір’ї чути гучні крики аж на цілу вулицю. Сваряться дружина мельника з дочкою Іриною. Так починалося тетралізоване дійство «Село на мільйон» на Саранчуківському фестині. 

   Головна ідея полягала в тому, що Мельник мав одну єдину дочку – Ірину, яка незабаром мала виходити заміж. Замість сучасних святкувань батьки Ірини хотіли зробити своє традиційне весілля на млині. Тут раптом приїжджає сват і каже, що після весілля, яке відбудеться в Тернополі, він забирає дітей із собою, до США. Адже в нього є «зелена карта», і всі вони працюватимуть разом, хто на будові, а хто прибиратиме хати панам. Такий розклад подій аж ніяк не подобається мельнику та його дружині Оксані. Вони вчили 5 років дитину на вчительку, щоб вона навчала дітей української мови, а не шукала скарбів по інших світах. Але ж і в І тут мельнику прийшла ідея. Млин вже дуже старий, у нього є свої таємниці, і може бути свій скарб.
   Не встиг мельник промовити слово «Скарб», як воно розлетілося по сусідніх селах. Всі вже навколо знали, що в Саранчуках під млином в землі знайшли скриню, а там…

   Не пройшло і пів дня, як на подвір’я до сім’ї мельника завітали перші гості за скарбом – найблищі сусіди…
   На тетралізоване дійство «Село на мільйон» завітали і аматори Котівського сільського будинку культури з піснями «Ой чи ти не знаєш, де я мешкаю» та «Іване, Іване». Потішив глядачів своїм чудовим виступом театр пісні районного будинку культури «Золота Липа». На сцені виступили аматори Волощинського сільського будинку культури, також показали сценку «На возі» та розповіли гумореску «Про Івана». Подивитися на скарб прийшли і жителі села Рибники, які принесли із собою чулові пісні «Човен Хитається» та «А мій милий вареників хоче». Звістка про скарби дійшла не лише до сусідніх сіл, а й до міста Бережани, звідки і приїхали в гості зразкова вокальна студія «Крок» разом з танцювальним колективом. А аматори Вільховецького сільського будинку культури приїхали з піснею «Ой піду я до млина», «Ой хмариться, дощ іде». Подивитися, що в скрині прийшли і самі жителі Саранчук та жіночий вокальний ансамбль «Намисто»

   Під вечір, коли з’їхалися всі навколо, мельникові довелося все ж таки відкрити скриню і розділити скарб між всіма і всі погодилися будувати «Село на мільйон», адже нема чого шукати кращої долі по інших світах. У ролі мельника виступав Володимир Петровський, у ролі його дружини – Оксана Луців, його донькою була Баглай Марта, а сват – Іван Семенець.
Після закінчення тетралізованого дійства «Село на мільйон», для дітей почалася Українська дискотека, а ввечері для гостей грав чудовий гурт з міста Тернопіль – «Весільні барви».

(Головний герой тетралізованого дійства "мельник" В.Петровський і його режисер О.Різник)

Марта БАГЛАЙ,

студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка