СМІТТЄВІ БАТАЛІЇ ТРИВАЮТЬ або ЗА ЩО ПЛАТИМО «ЕКО-ІНВЕСТУ»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Еко-інвест»» листом від 14.12.2018 року № 37 подало на розгляд виконавчого комітету Бережанської міської ради розрахунки скоригованого тарифу на збір та вивезення твердих побутових відходів.

Проект рішення «Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест», було розміщено на офіційному сайті Бережанської міської ради.

 

Даний проект рішення мав розглядатися на засіданні виконавчого комітету міської ради 16 січня 2019 року.

04 січня 2019 року в Бережанах проходило публічне Громадське обговорення Проекту рішення виконкому Бережанської міської ради "Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів, що надаються ТзОВ "Компанія "Еко-інвест".

ВІДЕО 1 * ВІДЕО 2

За результатами обговорення було прийнято наступне:

Витяг з протоколу № 1

громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської міської ради

«Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів,

що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест»

04.01.2019 року, м. Бережани, вул. Шевченка, 15-А, зал засідань Бережанської районної ради

Присутні: 33 осіб
Запрошені: перший заступник міського голови Петро Адамович; начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури міської ради Зіновій Халупник; в.о. директора ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» Андрій Ковальчук.

УХВАЛИЛИ

  1. Доручити підготовку проектів документів від учасників громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської міської ради «Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» від 04 січня 2019 року робочій групі у складі: Галини Проців, Любомира Шашкевича та Володимира Якиміва.

  2. Направити до Бережанської міської ради зауваження та пропозиції учасників громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської міської ради «Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» від 04 січня 2019 року (Додаток 2).

  3. Направити до Бережанської районної державної адміністрації та Бережанської районної ради рекомендації учасників громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської міської ради «Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» від 04.01.2019 року (Додаток 3).

  4. Просити міського голову Володимира Музичку дозволити бути присутніми на засіданні виконкому Бережанської міської ради, де буде розглядатися питання про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення ТПВ, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест», учасникам публічного громадського обговорення від 04.01.2019 р. та передбачити час на представлення позиції учасників громадського обговорення на засіданні виконкому Бережанської міської ради, яке заплановане на 16 січня 2019 року осіб в такому складі: Галину Проців, Володимира Якиміва, Любомира Шашкевича, Ігоря Якубовського, Аллу Соколовську.

Голова громадського обговорення: Проців Г.

Секретар громадського обговорення: Шашкевич Л.

Додаток 2

ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

учасників публічного громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської міської ради

«Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів,

що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест»

ЗАУВАЖЕННЯ ТА АРГУМЕНТИ

  ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» звернулася листом № 37 від 14.12.2018 року на розгляд виконавчого комітету Бережанської міської ради розрахунки скоригованого тарифу на збір та вивезення твердих побутових відходів (далі ТПВ). ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» пропонує встановити тарифи на збір та вивезення ТПВ для населення у розмірі 141,38 грн. за 1 м. куб., тобто у 1,86 рази, порівняно із діючим тарифом у 75,99 грн. за 1 м.куб. або на 86 відсотків.   

  Виконком Бережанської міської ради направив на обговорення проект свого рішення з даного питання до 10 січня 2019 року, який повністю відображає побажання ТзОВ «Компанією «Еко-інвест».

  Більшість учасників публічного громадського обговорення, у своїх публічних виступах висловили занепокоєння з представленого ТзОВ «Компанією «Еко-інвест» розрахунку для встановлення тарифу, а більшість з них схилялися до думки, що вони економічно необґрунтовані. 

  Були серед учасників публічного громадського обговорення й такі, хто схвалював саме таке зростання тарифів, а також висловлювання про те, ТзОВ «Компанією «Еко-інвест» потрібно усіляко допомагати.  

  Викладемо основний зміст думок, які висловлювали учасники громадського обговорення, і в т.ч. окремі депутати Бережанської міської ради на підтвердження громадської думки, що розрахунки для коригування тарифів на збір та вивезення ТПВ, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» є економічно необґрунтованими.  

  Аргумент перший. З часу встановлення діючого тарифу, рішення виконавчого комітету Бережанської міської ради від 25 квітня 2017 року №279 мінімальна заробітна плата зросла на 30,4 % (з 3200,0 до 4173,0 грн.); середня зарплата в Україні  зросла з 6659,0 до 9161,0 грн. (офіційні дані станом на 01.12.2018 року) або 44 відсотки (%); вартість дизпалива зросла з 22,83 до 29,08 грн. (офіційні дані станом на 01.01.2019 року) або на 27,4 відсотки (%). Враховуючи такі економічні розрахунки доходів та зростання вартості дизпалива підвищення тарифу на 86 відсотків є неприйнятним.   

  Аргумент другий. Попереднє зростання тарифу за збір та вивезення ТПВ, з 01 серпня 2015 року з 50,27 грн. до 25 травня 2017 року – 75,99 грн. відбулося на 51 відсоток (%). Що за попередніми розрахунками було завищеним на 14-18 відсотків (%).

  Аргумент третій. За увесь період з 2010 року якість надання послуг зі збору та вивезення ТПВ, з боку ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» лише знижувалася, але ні громада, ні орган місцевого самоврядування не впливали на позитивну динаміку у цій сфері надання якісних комунальних послуг. 

 Аргумент четвертий. У наданих ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» у публічний доступ документів із розрахунками зростання тарифу завищена вартість дизпалива майже на 6,00 грн. за 1 літр, що складає 116,4 тис.грн. 

  Аргумент п’ятий. Усупереч вимог п.15 постанови КМУ № 1010 завищено розмір адмінвитрат на 134,0 тис. грн., а з урахуванням завищених витрат на придбання дизпалива – 151,0 тис.грн.

  Аргумент шостий. Оскільки ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» зареєстрована в с. Куряни, вул. Шевченка, 1 а, то виникають питання щодо вартості оренди товариством приміщення за 10,0 тис.грн. щомісячно.

  Аргумент сьомий. ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» для виконання власного Статуту немає достатньої кількості власного автопарку, і в т.ч. для виконання робіт із збору та вивезення ТПВ згідно договору між Бережанською міською радою від 27 серпня 2010 року, тому змушене орендувати транспортні засоби, що також є причиною додаткових видатків. 

  Аргумент восьмий. Були в учасників громадського обговорення певні сумніви на документальне підтвердження загального обсягу вивезених ТПВ. Так, зі слів першого заступника міського голови Адамовича П., цитуємо: «кількість сміття збільшилася в 10 разів». Зі слів в.о. директора ТзОВ «Компанія «Еко-інвест», основною причиною перевантаження сміттєвих контейнерів є несанкціоноване вкидання сміття мешканцями з навколишніх сіл, таких мешканців міста Бережани, які не уклали договорів з компанією, або осіб, які не сплачують за надання послуг. 

  Додатково цитую записи із прийнятих Бережанською міською радою програм, окремі з них на даний час є діючими, щоб більше зрозуміти суть проблем, які виникають, і в т.ч. в документах, розпорядженнях, наказах, листах тощо: 

  «На території Бережанської міської ради проживає близько 20 тис. населення, які разом з промислово-господарським комплексом створюють щорічно біля 8 тис. тонн твердих побутових відходів» (Програма поводження з твердими побутовими відходами на території Бережанської міської ради на 2017 - 2027 роки від «26» січня 2016 року № 481); 

  «Обсяг вивезення ТПВ на міське сміттєзвалище в 2016 році – 6.5 тис.м3.» (там же); 

  «Протягом 2016 року зібрано з території міста та сіл відповідно до укладених договорів на вивезення та захоронення ТПВ — 28.5 тис.м3.» (Програма охорони навколишнього природного середовища міста Бережани на 2017 рік, рішення від «25» травня 2017 року №602). 

  Аргумент дев’ятий. Під час громадського обговорення стало відомо інформацію про те, що за даними ГУ ДФС у Тернопільській області ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» 31.03.2015  року знято з реєстрації платника ПДВ, тому додаткові питання виникають до розрахунків із ПДВ.

  Аргумент десятий. В.о. директора ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» А.Ковальчук  повідомив, що оплата за вивезення ТПВ провадиться приблизно лише 10,3 тис. мешканцями міста (біля 5,5 тис. домоволодінь), контроль за несанкціонованим викиданням сміття не здійснюється, штрафи не встановлені, а адмінкомісією міськвиконкому складено лише один адмінпротокол, постанова за яким скасована в суді. Таким чином, проектом рішення міськвиконкому вирішення питання безгосподарності ТзОВ «Компанія «Еко-інвест», яка виражена у наданні безоплатних послуг частині мешканців м. Бережани та навколишніх сіл, пропонується за рахунок підвищення тарифу добросовісним платникам за не надані, або надані неякісні послуги. Довідково, згідно статистичних даних на 01.11.2018 чисельність мешканців м Бережани складала 19252 чол. 

  У цій темі викладаємо цитату, яка вказує на маніпуляції із цифрами, розрахунками та рішеннями, як органу місцевого самоврядування так і представника бізнесу: 

  «На території Бережанської міської ради проживає близько 20 тис. населення, які разом з промислово-господарським комплексом створюють щорічно біля 8 тис. тонн твердих побутових відходів.» (Програма поводження з твердими побутовими відходами на території Бережанської міської ради на 2017 - 2027 роки від «26» січня 2016 року № 481). 

  Аргумент одинадцятий. У проекті рішення виконкому Бережанської міської ради є посилання на «Порядок формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 року № 1010. До цієї постанови та постанови КМУ  від 1 червня 2011 р. № 869 внесені зміни та доповнення постановою КМУ від 15 листопада 2017 року № 870 (Більш детально ТУТ).

  Аргумент дванадцятий. Мешканці міста Бережани та сіл Бережанського району не мають альтернативи на отримання послуг із збору та вивезення ТПВ. Виключенням є громадяни Курянівської сільської ради, для який депутати Бережанської міської ради підготували та прийняли спеціальну програму «Програма надання адресної грошової допомоги жителям с. Павлів Курянівської сільської ради Бережанського району Тернопільської області на 2018-2020 роки» від 08 червня 2018 року № 394.

  (БУЛО тут: http://berezhanymrada.gov.ua/images/Docs/Rada/Proekty/2018/2018_394.pdf).

   ПРОПОЗИЦІЇ:

1. Органам державної влади:

1.1. Посилити контроль з дотримання чинного законодавства України у сфері поводження з твердими побутовими відходами (далі ТПВ) і мінімізувати збільшення кількості ТПВ місцевими мешканцями та сповільнити темпи накопичення ТПВ на несанкціонованих сміттєзвалищах.  

2. Органам місцевого самоврядування:

2.1. Привести підзаконні нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування у сфері поводження з твердими побутовими відходами до вимог чинного законодавства України. 

2.2. Відповідальним особам ОМС висвітлювати проблеми із управління ТПВ (ОМС відповідає за їх забезпечення та вирішення). 

3. Бережанській міській раді:

3.1. Повернути розрахунки ТзОВ ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» на доопрацювання. 

3.2. Розробити та затвердити новий проект Договору про надання послуг із збору та вивезення ТПВ, великогабаритних та ремонтних відходів.

3.3. Заслухати на черговій сесії Бережанської міської ради питання про ефективність роботи відділу житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури міської ради Згідно п.2.1. Положення про відділ житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури міської ради, затверджене сесією Бережанської міської ради 21 квітня 2016 року, № 199, у зв’язку із ситуацією, яка склалася у сфері управління твердими побутовими відходами. 

4. ТзОВ «Компанія «Еко-інвест»:

4.1. Переглянути та доопрацювати Проект розрахунків скоригованого тарифу на збір та вивезення твердих побутових відходів. 

4.2. Здійснювати діяльність в межах Статуту та власних компетенцій.

4.3. Покращити інформаційну політику з громадянами, які є учасниками процесу отримання комунальних послуг.

4.4. Здійснити організаційні заходи з учасниками отримання комунальних послуг зі збору та вивезення ТПВ, з метою підписання договорів про надання послуг. 

5. Місцевим мешканцям:

5.1. Звертатися до ТзОВ ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» (до відділу ЖКГ Бережанської міської ради) про надання ефективних/неефективних послуг із збору та вивезення ТПВ.

5.2. Про усі випадки не виконання умов договору повідомляти  Бережанську міську раду. 

5.3. Вимагати в органів місцевого самоврядування, і зокрема Бережанської міської ради, комплексно вирішити проблеми з питань управління відходам та ресурсами, включаючи ТПВ, і в т.ч. шляхом альтернативи з надання послуг із збирання та вивезення ТПВ на території Бережанської міської ради.   

5.4. Створити робочу групу з підготовки та проведення круглого столу на тему «Про ефективне управління відходами та ресурсами на території Бережанської міської ради (Бережанської ОТГ)» для розробки місцевого плану управління відходами відповідно до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року (розпорядження КМУ від 08.11.2017 року № 820-р).

6. Інститутам громадянського суспільства:

6.1. Брати участь у проектах громадського бюджету, проекти із співфінансування для вирішення місцевих соціально-економічно-екологічних проблем.

6.2. Проводити інформаційні та освітні заходи з населенням, учнями та студентами, представниками органів влади та органів місцевого самоврядування, ЗМІ та іншими заінтересованими особами.

6.3. Надавати консультації, експертну підтримку та інформацію з теми управління ТПВ.

6.4. Керівникам ОСББ здійснити заходи для врегулювання питання із укладанням договорів із ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» на виконання послуг із збирання та вивезення ТПВ.

Голова громадського обговорення: Г. Проців  

Секретар громадського обговорення: Л. Шашкевич 

 16 січня 2019 року таки відбулося засідання виконавчого комітету Бережанської міської ради. Представники від громадськості не були запрошені жодним чином на дане засідання, проте прибули самі. Також на засіданні розглядалося вже зовсім інше звернення від ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» (№2 від 14.01.2019 р.), в якому були трішки зменшені тарифи на збір і вивезення ТПВ! Для представників громадськості надали дуже мало часу для представлення результатів обговорення, і ЧЛЕНИ ВИКОНКОМУ проголосували ЗА наступне рішення:

 

Додаток 2

Зауваження та пропозиції учасників публічного громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської міської ради «Про коригування тарифів на послуги із збирання та вивезення твердих побутових відходів, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест»

 

04 січня 2019 року м. Бережани

 

ЗАУВАЖЕННЯ ТА АРГУМЕНТИ

ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» звернулася листом № 37 від 14.12.2018 року на розгляд виконавчого комітету Бережанської міської ради розрахунки скоригованого тарифу на збір та вивезення твердих побутових відходів (далі ТПВ). ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» пропонує встановити тарифи на збір та вивезення ТПВ для населення у розмірі 141,38 грн. за 1 м. куб., тобто у 1,86 рази, порівняно із діючим тарифом у 75,99 грн. за 1 м.куб. або на 86 відсотків.

Виконком Бережанської міської ради направив на обговорення проект свого рішення з даного питання до 10 січня 2019 року, який повністю відображає побажання ТзОВ «Компанією «Еко-інвест».

Більшість учасників публічного громадського обговорення, у своїх публічних виступах висловили занепокоєння з представленого ТзОВ «Компанією «Еко-інвест» розрахунку для встановлення тарифу, а більшість з них схилялися до думки, що вони економічно необґрунтовані.

Були серед учасників публічного громадського обговорення й такі, хто схвалював саме таке зростання тарифів, а також висловлювання про те, ТзОВ «Компанією «Еко-інвест» потрібно усіляко допомагати.

Викладемо основний зміст думок, які висловлювали учасники громадського обговорення, і в т.ч. окремі депутати Бережанської міської ради на підтвердження громадської думки, що розрахунки для коригування тарифів на збір та вивезення ТПВ, що надаються ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» є економічно необґрунтованими.

Аргумент перший. З часу встановлення діючого тарифу, рішення виконавчого комітету Бережанської міської ради від 25 квітня 2017 року №279 мінімальна заробітна плата зросла на 30,4 % (з 3200,0 до 4173,0 грн.); середня зарплата в Україні зросла з 6659,0 до 9161,0 грн. (офіційні дані станом на 01.12.2018 року) або 44 відсотки (%); вартість дизпалива зросла з 22,83 до 29,08 грн. (офіційні дані станом на 01.01.2019 року) або на 27,4 відсотки (%). Враховуючи такі економічні розрахунки доходів та зростання вартості дизпалива підвищення тарифу на 86 відсотків є неприйнятним.

Аргумент другий. Попереднє зростання тарифу за збір та вивезення ТПВ, з 01 серпня 2015 року з 50,27 грн. до 25 травня 2017 року – 75,99 грн. відбулося на 51 відсоток (%). Що за попередніми розрахунками було завищеним на 14-18 відсотків (%).

Аргумент третій. За увесь період з 2010 року якість надання послуг зі збору та вивезення ТПВ, з боку ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» лише знижувалася, але ні громада, ні орган місцевого самоврядування не впливали на позитивну динаміку у цій сфері надання якісних комунальних послуг.

Аргумент четвертий. У наданих ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» у публічний доступ документів із розрахунками зростання тарифу завищена вартість дизпалива майже на 6,00 грн. за 1 літр, що складає 116,4 тис.грн.

Аргумент п’ятий. Усупереч вимог п.15 постанови КМУ № 1010 завищено розмір адмінвитрат на 134,0 тис. грн., а з урахуванням завищених витрат на придбання дизпалива – 151,0 тис.грн.

Аргумент шостий. Оскільки ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» зареєстрована в с. Куряни, вул. Шевченка, 1 а, то виникають питання щодо вартості оренди товариством приміщення за 10,0 тис.грн. щомісячно.

Аргумент сьомий. ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» для виконання власного Статуту немає достатньої кількості власного автопарку, і в т.ч. для виконання робіт із збору та вивезення ТПВ згідно договору між Бережанською міською радою від 27 серпня 2010 року, тому змушене орендувати транспортні засоби, що також є причиною додаткових видатків.

Аргумент восьмий. Були в учасників громадського обговорення певні сумніви на документальне підтвердження загального обсягу вивезених ТПВ. Так, зі слів першого заступника міського голови Адамовича П., цитуємо: «кількість сміття збільшилася в 10 разів». Зі слів в.о. директора ТзОВ «Компанія «Еко-інвест», основною причиною перевантаження сміттєвих контейнерів є несанкціоноване вкидання сміття мешканцями з навколишніх сіл, таких мешканців міста Бережани, які не уклали договорів з компанією, або осіб, які не сплачують за надання послуг.

Додатково цитую записи із прийнятих Бережанською міською радою програм, окремі з них на даний час є діючими, щоб більше зрозуміти суть проблем, які виникають, і в т.ч. в документах, розпорядженнях, наказах, листах тощо:

  • «На території Бережанської міської ради проживає близько 20 тис. населення, які разом з промислово-господарським комплексом створюють щорічно біля 8 тис. тонн твердих побутових відходів» (Програма поводження з твердими побутовими відходами на території Бережанської міської ради на 2017 - 2027 роки від «26» січня 2016 року № 481);

  • «Обсяг вивезення ТПВ на міське сміттєзвалище в 2016 році – 6.5 тис.м3.» (там же);

  • «Протягом 2016 року зібрано з території міста та сіл відповідно до укладених договорів на вивезення та захоронення ТПВ — 28.5 тис.м3.» (Програма охорони навколишнього природного середовища міста Бережани на 2017 рік, рішення від «25» травня 2017 року №602).

Аргумент дев’ятий. Під час громадського обговорення стало відомо інформацію про те, що за даними ГУ ДФС у Тернопільській області ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» 31.03.2015 року знято з реєстрації платника ПДВ, тому додаткові питання виникають до розрахунків із ПДВ.

Аргумент десятий. В.о. директора ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» А.Ковальчук повідомив, що оплата за вивезення ТПВ провадиться приблизно лише 10,3 тис. мешканцями міста (біля 5,5 тис. домоволодінь), контроль за несанкціонованим викиданням сміття не здійснюється, штрафи не встановлені, а адмінкомісією міськвиконкому складено лише один адмінпротокол, постанова за яким скасована в суді. Таким чином, проектом рішення міськвиконкому вирішення питання безгосподарності ТзОВ «Компанія «Еко-інвест», яка виражена у наданні безоплатних послуг частині мешканців м. Бережани та навколишніх сіл, пропонується за рахунок підвищення тарифу добросовісним платникам за не надані, або надані неякісні послуги. Довідково, згідно статистичних даних на 01.11.2018 чисельність мешканців м Бережани складала 19252 чол.

У цій темі викладаємо цитату, яка вказує на маніпуляції із цифрами, розрахунками та рішеннями, як органу місцевого самоврядування так і представника бізнесу:

  • «На території Бережанської міської ради проживає близько 20 тис. населення, які разом з промислово-господарським комплексом створюють щорічно біля 8 тис. тонн твердих побутових відходів.» (Програма поводження з твердими побутовими відходами на території Бережанської міської ради на 2017 - 2027 роки від «26» січня 2016 року № 481).

Аргумент одинадцятий. У проекті рішення виконкому Бережанської міської ради є посилання на «Порядок формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 року № 1010. До цієї постанови та постанови КМУ від 1 червня 2011 р. № 869 внесені зміни та доповнення постановою КМУ від 15 листопада 2017 року № 870 (Більш детально тут https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/en/870-2017-п).

Аргумент дванадцятий. Мешканці міста Бережани та сіл Бережанського району не мають альтернативи на отримання послуг із збору та вивезення ТПВ. Виключенням є громадяни Курянівської сільської ради, для який депутати Бережанської міської ради підготували та прийняли спеціальну програму «Програма надання адресної грошової допомоги жителям с. Павлів Курянівської сільської ради Бережанського району Тернопільської області на 2018-2020 роки» від 08 червня 2018 року № 394 (Детальніше тут http://berezhanymrada.gov.ua/images/Docs/Rada/Proekty/2018/2018_394.pdf).

 

ПРОПОЗИЦІЇ

  1. Органам державної влади

    1. Посилити контроль з дотримання чинного законодавства України у сфері поводження з твердими побутовими відходами (далі ТПВ) і мінімізувати збільшення кількості ТПВ місцевими мешканцями та сповільнити темпи накопичення ТПВ на несанкціонованих сміттєзвалищах.

  2. Органам місцевого самоврядування

    1. Привести підзаконні нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування у сфері поводження з твердими побутовими відходами до вимог чинного законодавства України.

    2. Відповідальним особам ОМС висвітлювати проблеми із управління ТПВ (ОМС відповідає за їх забезпечення та вирішення).

  3. Бережанській міській раді

    1. Повернути розрахунки ТзОВ ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» на доопрацювання.

    2. Розробити та затвердити новий проект Договору про надання послуг із збору та вивезення ТПВ, великогабаритних та ремонтних відходів.

    3. Заслухати на черговій сесії Бережанської міської ради питання про ефективність роботи відділу житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури міської ради Згідно п.2.1. Положення про відділ житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури міської ради, затверджене сесією Бережанської міської ради 21 квітня 2016 року, № 199, у зв’язку із ситуацією, яка склалася у сфері управління твердими побутовими відходами.

 

  1. ТзОВ «Компанія «Еко-інвест»

    1. Переглянути та доопрацювати Проект розрахунків скоригованого тарифу на збір та вивезення твердих побутових відходів.

    2. Здійснювати діяльність в межах Статуту та власних компетенцій.

    3. Покращити інформаційну політику з громадянами, які є учасниками процесу отримання комунальних послуг.

    4. Здійснити організаційні заходи з учасниками отримання комунальних послуг зі збору та вивезення ТПВ, з метою підписання договорів про надання послуг.

  2. Місцевим мешканцям

    1. Звертатися до ТзОВ ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» (до відділу ЖКГ Бережанської міської ради) про надання ефективних/неефективних послуг із збору та вивезення ТПВ.

    2. Про усі випадки не виконання умов договору повідомляти Бережанську міську раду.

    3. Вимагати в органів місцевого самоврядування, і зокрема Бережанської міської ради, комплексно вирішити проблеми з питань управління відходам та ресурсами, включаючи ТПВ, і в т.ч. шляхом альтернативи з надання послуг із збирання та вивезення ТПВ на території Бережанської міської ради.

    4. Створити робочу групу з підготовки та проведення круглого столу на тему «Про ефективне управління відходами та ресурсами на території Бережанської міської ради (Бережанської ОТГ)» для розробки місцевого плану управління відходами відповідно до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року (розпорядження КМУ від 08.11.2017 року № 820-р).

  1. Інститутам громадянського суспільства

    1. Брати участь у проектах громадського бюджету, проекти із співфінансування для вирішення місцевих соціально-економічно-екологічних проблем.

    2. Проводити інформаційні та освітні заходи з населенням, учнями та студентами, представниками органів влади та органів місцевого самоврядування, ЗМІ та іншими заінтересованими особами.

    3. Надавати консультації, експертну підтримку та інформацію з теми управління ТПВ.

    4. Керівникам ОСББ здійснити заходи для врегулювання питання із укладанням договорів із ТзОВ «Компанія «Еко-інвест» на виконання послуг із збирання та вивезення ТПВ.

Голова громадського обговорення: Г. Проців

Секретар громадського обговорення: Л. Шашкевич