Що горохом об стіну, а що до міської ради…


  Щоб володіти ситуацією, яка складається в місті, варто бути присутнім на сесіях Бережанської міської ради. Мені пригодився той випадок, коли міський голова погодив всім працівникам міської ради матеріальну допомогу для оздоровлення, а для самого голови надати таку допомогу депутатами міської ради (серед якиї є працівники ради) — за першим разом не було проголосовано, хоча передбачено законодавством. Як на мене, таке рішення було не вірним, не справедливим, і не законним. Правда, цю помилку депутати виправили на завершення засідання...
  Здавалося б, для чого цей приклад? А от для чого. Мені хочеться запитати міського голови, депутатів міської ради та членів виконкому: «Чому ви роками і десятиліттями разом з ТОВ «Компанія «Еко-інвест» не вирішуєте проблему з твердими побутовими відходами в місті? Чому для працівників міської ради ви вимагаєте законних дій і рішень (і це вірно), а для законопослушних громадян ви приймаєте злочинні рішення, які їх грабують? Можливо Бабичу В.М., Урдейчуку В.М. та Гончару П.В. пора вже нести відповідальність за свою бездіяльність, а для декого – багаторічну?..
  Матеріали для оцінки законності рішень Бережанської міської ради надані Бережанській окружній прокуратурі. Будемо, бережанці, надіятись, що при формуванні бюджету Бережанської МТГ на 2022 рік наші вимоги будуть почуті. Публікую відкритим листом надане Звернення:

Керівнику Бережанської окружної прокуратури

п. Кренцель І. М.

  Прохання до Вас дати оцінку законності рішення Бережанської міської ради №780 від 16.01.2019 року по «Коригуванні тарифів на послуги із збиранням та вивезенням твердих побутових відходів, що надаються ТОВ «Компанія «Еко-інвест» та рішення виконкому Бережанської міської ради №205 від 23.07.2021 р. «Про затвердженню норм надання послуг з вивезення побутових відходів на території Бережанської МТГ».
  В чім суть даної ситуації. Згідно листа №7 від 14.ХІ.2018 р. ТОВ «Компанія «Еко-інвест», поданого на розгляд виконкому Бережанської МР, тарифи на вивіз ТПВ для населення необхідно збільшити на 86 відсотків. За дивним збігом розрахунків, кількість жителів, які не заключили договора на вивіз ТПВ (твердих побутових відходів),- становить також 86,9 відсотка. Це витікає із 10-го аргументу додатку №2 учасників публічного громадського обговорення проекту рішення виконкому Бережанської МР, що відбулося 04.01.2019 р. Замість того, щоб вирішувати питання охоплення договорами на вивіз ТПВ тих жителів та підприємців, які продуктують сміття, але не проводять сплати за їх вивезення, Бережанська міська рада пішла шляхом підвищення тарифів добросовісним законопослушним платникам, зробивши їх «без вини винуватими». На мій погляд, міська рада перекладає свою бездіяльність на жителів міста, хоч отримують за це зарплати, премії та інші виплати і надбавки. Така ж ситуація складається з «Рекомендованими нормами надання послуг з вивезенням ТПВ у житлових будинках, підприємствах, установах в організаціях Бережанської МТГ». Жителі міста Бережани не можуть проводити оплату за «рекомендовані норми», а за фактично надані послуги. Для цього потрібно провести вимірювання кількості ТПВ (пункт ІІ «Правила визначення норм надання послуг з вивезенням ТП» наказ №259 від 30.07.2010 р. Міністерства ЖКГ України). При збільшенні норм на вивіз ТПВ відповідно будуть знову збільшені тарифи законопослушним громадянам м. Бережани.
  В листопаді-грудні формується і затверджується бюджет Бережанської МТГ. Екологічна ситуація в м. Бережани, забруднення міста та його околиць, вимагає невідкладних та кардинальних підходів до вирішення цієї проблеми. Міському голові п. Бортнику Р. Б. разом з керівником ТОВ «Компанія «Еко-інвест» п. Валовим О.В. необхідно відшукати кошти на створення екологічної інспекції (міської мупіципальної поліції), для розв’язання ситуації з вивезенням ТПВ, яка склалася на території Бережанської МТГ.
 
  P.S. Жителям Бережан дуже хочеться надіятися, що окружна прокуратура поставить крапку в цій ситуації і допоможе розв’язати ще одну проблему міста.

В’ячеслав СТАРОЩУК