Спокійних Вам свят!

Навіть у Бережанах більше десятка релігійних конфесій. Окрім теологічних розбіжностей, різниться і час важливих релігійних свят, зокрема – Різдва Христового. Богослови ще не готові до спільного святкування, проте спільно закликають до миру.


Ми, повноважні представники християнських конфесій, усвідомлюючи відповідальність за збереження миру і взаєморозуміння в нашому краї, відчуваючи покликання не допустити виникнення нових конфліктів у регіоні, об’єднані спільним баченням шляхів виходу із суспільної кризи, свідчимо, що християнські конфесії перебувають поза політикою.

Незважаючи на розбіжності у віровченні та інших питаннях, ми єдині у прагненні миру і єдності для нашого краю і всієї України.

Відтак, просимо всі політичні сили та громадські рухи уникати дій, які можуть сприйматися як намагання втягнути релігійні організації у політичний конфлікт. Ми також категорично засуджуємо намагання деяких «гарячих голів» спровокувати виникнення між-конфесійних конфліктів у окремих регіонах.

Заявляємо про нашу підтримку єдності Української держави. Молимося про це, водночас закликаючи всіх не припускатися дій, які би порушували духовну і моральну єдність нашого народу. Бажаємо, щоб наша країна і наш край були рідним домом всіх людей різних національностей, мов та конфесійної належності.

Просимо всіх, незалежно від політичних уподобань, мови, місця проживання, конфесійної належності тощо утримуватися від дій, які би ображали релігійні, національні, морально-етичні, громадські почуття громадян. Навіть у найгострішій дискусії не можна втрачати взаємної поваги, переходити до особистих образ, тим більше принижувати або залякувати опонента.

Наголошуємо на категоричній неприпустимості використання будь-яких громадських заходів, політичних форумів, тим більше богослужінь і молитовних зібрань для провокацій та екстремістських акцій, поширення закликів до насильства.

Схвалюємо всі зусилля, спрямовані на примирення у суспільстві, і вкотре проголошуємо своє бажання долучатися до таких зусиль. Просимо всіх, незалежно від політичних поглядів чи партійної належності, не використовувати для пропаганди власних поглядів чи боротьби з політичними опонентами історичні події, мовні питання, релігійні проблеми.

Звертаємося до всіх людей доброї волі, які мешкають у нашому регіоні, з проханням докладати всіх зусиль для збереження миру і спокою на нашій землі.

Просимо представників влади, силових структур, громадських організацій зробити все необхідне для забезпечення здійснення прав і свобод усіма громадянами: водночас порушники законів мають відчувати неможливість вчинення злочинів, провокацій, насильства тощо.

Закликаємо представників силових структур та громадських організацій, які сприяють підтриманню громадського порядку, до чіткого слідування у своїй діяльності вимогам законодавства. Просимо вжити всіх заходів, щоб запобігти зловживанням з боку людей, вдягнених в однострій (уніформу) та для попередження необґрунтованих дій, спрямованих на обмеження прав і свобод людини, як це, на превеликий жаль, відбувалося в інших регіонах.

Нагадуємо про високу відповідальність журналістів та всіх, хто може розповсюджувати свої погляди (наприклад, через соціальні мережі, тощо). Часто необачні дописи, не виважені коментарі, або поширення пліток і чуток можуть стати детонатором потужного громадського вибуху. Закликаємо до відкритої розмови віч-на-віч, вільної дискусії прибічників різних поглядів.

Молячись Господу про припинення ворожнечі та відновлення миру, зміцнення єдності української держави та всіх народів, які її населяють, звертаємося до вірних наших конфесій із закликом бути достойними християнами, і своїм життям, любов’ю, вірою, смиренням та терпінням, добрими справами, словами і думками прославляти Святе ім'я Боже.

Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни!