Управління Держпродспоживслужби в Бережанському районі повідомляє

На повідомлення у Фейсбуці Максима Іваніва «Про виявлення місцевим жителем Василем Ліпінським між селами Стриганці та Вербів Бережанського району могильника, у якому знаходилося п’ятеро здохлих свиней...", Управління Держпродспоживслужби в Бережанському районі повідомляє, що мною в.о. начальника управління Гудзиляк А.М., директором Бережанської міжрайонної державної лабораторії ветмедицини Ярема Б.І., начальником Бережанської районної державної лікарні ветмедицини Біликом В.В. та дільничним офіцером Бережанського ВП ГУНП України Миськів В.Б. було здійснено виїзд з метою виявлення даного об’єкту, причини загибелі тварин та вжиття заходів щодо недопущення розповсюдження можливого джерела інфекції.

Хочу відмітити що, завдяки оперативним діям дільничного офіцера Миськіва В.Б., його зв’язками з громадянами, нам вдалось зменшити час блукання по полях та зарослих неуживаних угідь, кущів та дерев. Місце, вказане Василем Ліпінським, було встановлено. При обстеженні самого місця виявлено яму глибиною до 1,5 м невідомого походження, землі навколо ями, яка б свідчила про спеціальне копання вручну чи трактором, не було. Трупи свиней частково занесені снігом, що свідчить про подію в часі – до випадання снігу. Тому слідів доставки трупів не виявлено. Всі трупи, а їх було чотири, без видимих ознак ідентифікування (мітки, таврування, бирки або місця їх кріплення), витягнуті нами з ями та проведено патрозтин, для встановлення причини загибелі та відбору зразків для лабораторного дослідження з метою виключення інфекційних хвороб, в тому числі Африканської чуми свиней. 
Всі зразки крові та патматеріалу направлені для дослідження в Бережанську міжрайонну державну лабораторію ветмедицини та Тернопільську регіональну державну лабораторію.
З метою недопущення можливого розповсюдження хвороби вирішено захоронення трупів провести на місці їх виявлення. При цьому викопано яму глибиною до 2,5 м, в яку скидано трупи та поверхня землі, на якій проводився розтин. Трактор, автомашина та спецодяг продезіфіковано.

Попередньо хочу повідомити, що по даних патрозтину ознак та патзмін, які б вказували на наявність Африканської чуми свиней не виявлено. Заключні результати лабораторних досліджень більш точно дадуть підтвердження наявності чи відсутності небезпечних інфекцій.
Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини !
Однак, поширення даного захворювання наносить величезні збитки господарствам та власникам тварин, так як загибель свиней, поражених цією хворобою становить 100%, а в радіусі 3 км від джерела інфекції всі свині знищуються безкровним методом і спалюються. Для недопущення розповсюдження хвороби в другій зоні (радіус до 20 км) всі свині вибиваються.
З свого боку ще раз звертаюсь до всіх власників тварин, що у випадку захворювання чи загибелі тварин, з метою недопущення розповсюдження інфекцій, негайно повідомляти спеціалістів державної служби держветмедицини району.