"Молода гвардія" – відпочинок та навчання

   Путівку тритижневого оздоровлення протягом жовтня з 20% оплатою на базі Державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» (Одеська область), в межах тематичної зміни «Козацького роду нащадки», в категорії обдарованих дітей, отримала Дарія Цапок – вихованка гуртка «Екологічна стилістика» міського Центру дитячої та юнацької творчості, учениця Бережанської школи-гімназії ім. Б. Лепкого. Путівку надав обласний еколого-натуралістичний центр за високі здобутки у всеукраїнських конкурсах: у фіналі Всеукраїнського конкурсу юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!» Дарія отримала ІІ та ІІІ місце у номінаціях «Фото рослин» та «Портрет», нагороджена дипломом фіналіста Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму. 

   В межах тематичної зміни був проведений Всеукраїнський форум учнівських трудових об’єднань, де його учасники відвідали екскурсії до Одеської національної академії харчових технологій (ОНАХТ) та Одеського державного аграрного університету (ОДАУ). Учасникам форуму провели екскурсію по лабораторіях академії, музеї ґрунтів України та музеї польових культур, ознайомили з новим сучасним обладнанням та напрямами діяльності лабораторій. Наймолодші учасники форуму побували на дегустації шоколаду. Також відбулася зустріч з деканами 3-х факультетів Одеського державного аграрного університету, які розповіли про основні напрями діяльності факультетів університету.

   Досить цікавими та навчальними для дітей були екскурсії-практикуми, проведені агрофірмою «Еврика» та швейцарською компанією «Syngenta». Спочатку діти відвідали лабораторію агрофірми «Syngenta», де мали змогу побачити процес взяття проб зерна для перевірки його якості, процес протравлення зерна, виявлення хвороб рослин; побачити сучасне обладнання та самі взяли участь у лабораторному експерименті. Далі учасники переїхали до агрофірми «Еврика» с. Молодіжне Одеської області. Там співробітники фірми продемонстрували, як відбувається весь технологічний цикл від вирощування до подальшої переробки овочів, наприклад, цикл виробництва кабачкової ікри. Учасники Форуму побачили умови сучасного виробництва сільськогосподарської продукції, її перевірки та дізналися про сучасні сільськогосподарські професії.

   Також були передбачені екскурсії по визначних місцях Одеси. Дана тематична зміна«Козацького роду нащадки» у ДП «УДЦ «Молодій гвардії» спрямована не лише на поглиблене вивчення історії та культури нашого народу, але й на вивчення та ознайомлення з новітніми науковими розробками й технологіями.

Христина ДИМАШЕВСЬКА,
керівник гуртка «Екологічна стилістика» ЦДЮТ