Справа Бережанської ЗОШ №3


Чималого резонансу на Бережанщині та в просторах інтернету набула опублікована 2 грудня 2014 р. на сайті info.berezhany.net стаття «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах?».

Для вивчення фактів, наведених у згаданій публікації, відділом освіти районної державної адміністрації створено комісію під головуванням головного спеціаліста відділу освіти райдержадміністрації Л.Яреми. До складу комісії, поряд з працівниками відділу, були включені й представники громадської організації «Бережанський Майдан» та депутат районної ради.

29 грудня відбулося останнє засідання цієї комісії, на якому за результатами її роботи було підписано заключний Акт перевірки. Із змістом цього Акта можна ознайомитися нижче даної статті, а також та на інтернет-сторінках спільноти ГО «Бережанський Майдан» в соцмережах «Фейсбук» та «вКонтакті». Там же можна ознайомитися й з іншими матеріалими по цій справі.

Після завершення роботи комісії, нарешті, можна поділитися кількома думками з цього приводу. Виклад думок робимо із прив’язкою до хронології подій.

Наприкінці листопада до ГО «Бережанський Майдан» звернулася вчитель цієї школи Н.Солтисюк про допомогу, оскільки через незначний побутовий конфлікт між вчителями директор школи В.Гринкевич підняв на профспілкових зборах педколективу питання про розірвання з нею трудового договору, тобто звільнення. (До речі, як виявляється, директор школи навіть на профспілкових зборах може кожному «показати, хто в хаті господар». 26 листопада на звітно-виборних профспілкових зборах працівників школи він з легкістю перебрав на себе повноваження головуючого і вніс на голосування пропозицію призупинити збори. І це в присутності голови районної профспілкової організації працівників освіти і науки Б.Джумана. Звичайно ж, без жодних заперечень, пропозиція директора була прийнята (Протокол №1 від 26.11.2014 р.).

Із аналогічним зверненням Н.Солтисюк зверталася ще 13 жовтня до начальника відділу освіти П.Довбенка, однак жодної реакції, за її словами, з його боку на той момент не було. На Раді Майдану 27 листопада було прийнято рішення також звернутися до начальника відділу освіти (що й було зроблено 1 грудня) з проханням  розібратися у згаданому конфлікті, а при необхідності створити спеціальну комісію із залученням представників громадськості для об’єктивного вивчення ситуації. Й хоча відповіді на це наше звернення ми не отримали, однак справа зрушила, так би мовити, з «мертвої точки». Як виявилося, вже того ж дня, 27 листопада, Н.Солтисюк була підготовлена відповідь (за №1115/01-17) про те, що комісія відділу освіти під головуванням головного спеціаліста відділу освіти РДА Л.Яреми вивчила це питання і на даний час  відділ освіти не вбачає правових підстав для її звільнення.

2 грудня на сайті info.berezhany.net з’являється стаття «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах» - Відкритий лист із серйозними звинуваченнями на адресу директора Бережанської ЗОШ №3 В.Гринкевича, підписана «представниками педколективу цієї школи». До речі, як нам вдалося з’ясувати, цей лист був написаний ще на початку вересня вчителями цієї школи (тими, котрі були ображені на владу з приводу зняття 20-ти відсоткової надбавки та змушуванням їх з боку директора до написання заяв на відпуск за власний рахунок). Під питанням залишається, чому ж цій справі не дали хід ще тоді.

Реакція відділу освіти на появу листа не забарилася.

8 грудня відділ освіти надав вчителю Н.Солтисюк вже більш детальну відповідь (за №1162/01-17) на те саме її звернення від 13.10.2014 р., у якій вже «по пунктах» роз’яснено факти, які вчитель подавала як неправомірні дії директора школи. Цікаво, що в одному із пунктів відповіді зазначено, що «атестаційною комісією в 2009 р. при проведенні атестації допущено безпідставне зняття з порядку денного питання про розгляд Вашої (Н.Солтисюк – авт.) кандидатури на присвоєння звання «Старший вчитель». Щодо інших звинувачень відділ освіти жодних правопорушень в діях директора школи не вбачає.

10 грудня під час випадкової зустрічі в приймальні голови адміністрації із начальником відділу освіти на моє запитання про долю нашого звернення від ГО «Бережанський Майдан» від 27.11.2014 р.  мені було повідомлено, що створено спеціальну комісію, до складу якої включено й мене як представника громадськості і, відповідно, я залучатимусь до її роботи.

12 грудня на засіданні Гуманітарної ради РДА, коли обговорювалося питання Бережанської ЗОШ №3 та статті «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах», начальник відділу освіти повідомив, що для вивчення фактів, наведених у згаданій публікації, 5 грудня відділом освіти створено спеціальну комісію, яка вже працює, зібрано вже деякі матеріали, членами комісії проведено «анонімне» опитування вчителів школи.

Отож, лише через тиждень після створення комісії нам, нарешті, стало відомо про появу комісії, причину, з якої її створено, про «активний» початок її роботи та про включення мене до її складу. Після мого обурення таким «стартом» роботи комісії на Гуманітарній раді було рекомендовано начальнику відділу освіти включити до складу комісії ще одного представника від ГО «Бережанський Майдан» – С.Жеребецького, та одного депутата районної ради. Також було висловлено прохання проводити роботу комісії за безпосередньої участі усіх її членів. Що, зрештою, було взято до уваги й ми, нарешті, змогли взяти пряму участь у роботі цієї комісії.

Загалом комісією було проведено чотири спільних засідання, одне з яких проводилося у школі. Окрім того, 24 грудня ми із С.Жеребецьким без попередження відділу освіти та директора школи самостійно здійснили візит до школи (як то кажуть, відімстили за візит без нашої участі), під час якого отримали деякі цікаві факти на підтвердження окремих звинувачень, наведених у згаданій статті, а також провели своє анонімне анкетування вчителів з метою виявити реальну думку колективу з приводу звинувачень на адресу директора школи. Із результатами анкетування можна ознайомитися в мережі Інтернет, а також із публікації в газеті «Береж.інфо» у №24 від 32.12.2014 р.

Завдання комісії мало б полягати в об’єктивному вивченні матеріалів та аргументованому підтвердженні або спростуванні фактів правопорушень чи звинувачень, які наводилися в ЗМІ. При наявності таких комісія мала б надати відповідні рекомендації з метою їх усунення й попередження на майбутнє, а щодо винних – повідомити відповідні органи чи посадових осіб про необхідність притягнення таких до покарання. На більшість правопорушень щодо навчального процесу, в першу чергу, увагу мали б звернути члени комісії з відділу освіти, як спеціалісти в цій галузі. Ми ж, як представники від громадськості, мали б допомогти та проконтролювати, щоб ця робота була проведена прозоро, гласно та були зроблені об’єктивні висновки.

На жаль, освітяни не надто переймалися такими проблемами, оскільки, що цілком очевидно, не були зацікавлені у винесенні назовні всього, що коїться насправді чи не в кожному (!) навчальному закладі району. Зрештою, «зливати своїх» також не надто вдячна справа, а з певних причин комусь і не вигідно.

Так чи інакше, членам комісії від ГО «Бережанський Майдан» все ж таки вдалося виявити деякі матеріали, що підтверджують окремі факти неправомірних дій з боку директора школи й докласти їх  до сформованої відділом освіти папки по справі В.Гринкевича, тобто «влити кілька ложок дьогтю в бочку з медом».

І, нарешті, із другої спроби вдалося погодити заключний Акт перевірки за результатами роботи комісії, який менш-більш об’єктивно висвітлює реальний стан речей по даній справі, принаймні того, що вдалося виявити.

Загалом, склалися такі враження:

• з огляду на вище зазначені факти, відділ освіти планував провести роботу комісії формально, швидко, без ґрунтовного вивчення фактів правопорушень;

• залученням представників ГО «Бережанський Майдан» планувалося створити враження прозорості, об’єктивності та публічності роботи комісії;

• не бажаючи загострювати й так непросту ситуацію навколо цього питання, громадським активістам все ж було нібито дано «зелене світло» для самостійного вивчення цієї проблеми, а в кінцевому результаті було погоджено із їхніми зауваженнями та пропозиціями щодо змісту заключного акту перевірки.

Щодо педагогічного колективу школи. Для нас й досі загадкою залишається реальна об’єктивна думка вчителів з приводу звинувачень на адресу директора. На жаль, ні проведене нами анонімне опитування, де думки педагогів по окремих фактах категорично розбігаються, ні їхній лист-відповідь на анонімну статтю, в якому вказано на заслуги керівника закладу і водночас не наведено жодних спростувань фактів, викладених в зазначеній статті, ні бесіда з колективом, під час якої лише одну із вчителів чомусь більше цікавило питання, за якими критеріями були відібрані члени присяжних Бережанського районного суду, не дають можливості чітко визначити об’єктивну позицію педагогів. Скоріш за все, з боку адміністрації школи певна відповідна робота з колективом все ж таки була проведена.

Зрештою, окремі факти порушення прав вчителів та навчального процесу були доведені й залишається сподіватися, що начальником відділу освіти це буде взято до уваги й прийнято необхідні заходи з метою їх усунення та попередження у майбутньому. Педагогам хочеться порадити подолати страх і більш наполегливо відстоювати свої права. Якщо ж їх насправді все влаштовує, то прохання не забувати, про дітей, про їхні права та про те, які моральні цінності в них виховаються.

Щодо фактів хабарництва, то тут, хто б кого скільки не звинувачував, але «не спійманий – не злодій». Залишається також сподіватися, що все ж таки знайдуться свідомі сміливці, готові посприяти зловити того чи іншого хабарника «на гарячому». «Бережанський Майдан» готовий допомогати у такій справі й влаштовувати із відповідними органами такі собі «маски шоу» в кабінетах чиновників та посадовців та карати винних.

На завершення висловлюємо сподівання, що в майбутньому будь-які слідчі комісії районної, міської рад чи адміністрації та її структурних підрозділів все ж уникатимуть формального підходу в таких справах, а до кожного прийде чітке усвідомлення, що винні так чи інакше повинні бути покарані.

Висловлюємо щире захоплення сміливістю та стійкістю своїх переконань вчителя Н.Солтисюк та окремих педагогів цієї школи, яким довелося витримати серйозний тиск з боку дирекції та частини педколективу школи. Гадаємо, що адміністрації школи таки вистачить здорового глузду, щоб припинити переслідування «непокірних», виправити всі правопорушення й надалі працювати в межах законодавства. Нагадуємо, що незважаючи на завершення роботи цієї комісії, Бережанська ЗОШ №3 (як і інші) відтепер перебуватиме на постійному контролі громадськості й, зокрема, ГО «Бережанський Майдан».

Зрештою, підтвердження наведених у резонансній статті «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах» фактів правопорушень можна віднайти у більшості навчальних закладів району. Та й не тільки в освітній сфері. Тому хочеться сказати наступне: якою б ідеальною не була робота будь-якої слідчої комісії, якщо не буде підтримки та взаємного розуміння з боку колективів, батьків, громадськості, то чи варто очікувати якихось швидких та вагомих результатів від процесу «очищення»?..

Олександр Коковін,

голова ГО «Бережанський Майдан

***

Начальнику відділу освіти П.М.Довбенку

Акт перевірки

29.12.2014 року                                                                                      м. Бережани

Для повного та об’єктивного  вивчення зазначених фактів, опублікованих  в інтернет-газеті «Бережінфо», статті «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах» відділом освіти районної державної адміністрації видано наказ «Про створення комісії» №198 від 05.12.2014 року під головуванням головного спеціаліста відділу освіти районної державної адміністрації Яреми Л.А. В склад комісії, поряд з працівниками відділу, включені представники громадської організації «Бережанський Майдан» та депутат районної ради.

В ході вивчення зазначених фактів комісією встановлено наступне:

-    Бережанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів заснована Бережанською районною радою 1976 році.

-    Гринкевич Володимир Миронович призначений на посаду директора 30.06.1995 році.

-    ст.ст. 25 та 26 Закону України «Про відпустки» передбачено відпустки без збереження заробітної плати, які надаються працівникам терміном до 15 календарних днів. Підставою для надання такого виду відпустки є особиста заява працівника.

13 вересня 2011 року проведено засідання ради Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3, згідно з яким ухвалено надати додаткові канікули працівникам відповідно до написаних заяв.  Натомість, педагогічні працівники 19.10.2011 року звернулися зі скаргою на неправомірні дії дирекції школи щодо примусового надання відпустки без збереження заробітної плати. Відділом освіти районної державної адміністрації дана скарга була розглянута, про що листом від 26.10.2011 р. № 851/01-17 було проінформовано педагогічний колектив, а також вказано директору школи Гринкевичу В.М на неприпустимість дій, які порушують трудове законодавство. Звернень в Бережанський районний суд для захисту порушеного права педагогічні працівники не подавали, так само, як не зверталися в прокуратуру Бережанського району щодо скасування виданого наказу. Керівнику необхідно звернути увагу на те, що працівник має право на відпустку без збереження заробітної плати, а примушувати працівників до такого виду відпусток дирекція школи не має права.

-    на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації «Про затвердження мережі розвитку освіти на 2014-2015 навчальний рік» від 11.09.2014 року № 274-од при Бережанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 створено заочні класи з 01 вересня 2014 року по 12 червня 2015 року. Виходячи з цього, забезпечення педагогічними працівниками проходить лише на вказаний період. Підстави для продовження терміну строкових трудових договорів відсутні. Такі дії виправдані особливістю організації навчального процесу в заочних класах.

-    відповідно до листа Міністерства освіти і науки України «Про організацію та порядок оплати за заміну тимчасово відсутніх учителів» № 1/9-770 від 28.11.2008 року «… В окремих виняткових випадках, коли заміну забезпечити неможливо, заміщення здійснюється наступним чином. Учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму з свого предмету дещо наперед, щоб згодом передати відповідні години учителю, який нині відсутній, для виконання пропущеної програми». За останні два роки підтверджено факти непроведення до 10 днів заміни тимчасово відсутнього працівника, а також проведення занять педагогічними працівниками шляхом ущільнення.  Керівником навчального закладу порушується  законодавство щодо організації заміни тимчасово відсутнього працівника.

-     згідно з Статутом Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 джерелами формування кошторису навчального закладу є: кошти місцевого бюджету, кошти та благодійні внески юридичних та фізичних осіб та інші. У зв’язку з реконструкцією 10 туалетних приміщень батьківським комітетом  витрачено 66 635 грн.  Будівельні матеріали були списані на підставі Акту списання №1 від 08 жовтня 2014 року. Зазначені роботи виконувались працівниками школи та батьками учнів в позаурочний час. Порушень фінансового характеру не встановлено.

-    спільно з дирекцією навчального закладу приватний підприємець Янківська З.І.  відповідно до укладеного договору організовує харчування учнів 1-4 класів та 5-11 класів. В їдальні розміщено буфет, в якому  діти можуть придбати за власні кошти вафлі, печиво, шоколад та соки. В їдальні дотримується санітарний стан, проводиться вологе прибирання. Працівники пройшли медичний огляд. Комісія вважає неприпустимим зберігання продуктів харчування в картонних коробках на підлозі.

-    згідно зст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» розподіл педагогічного   навантаження   у  загальноосвітньому навчальному закладі здійснюється його керівником і  затверджується відділом освіти. Затверджене тижневе навантаження, відповідно до п. 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, погоджується з профспілковим комітетом навчального закладу. Факт порушення відсутній. 

-    навчальний заклад закінчили: у 2013 році 32 учнів, з них 9 з медаллю, у 2014 році 35 учнів,  з них 10 з медаллю, а у 2015 році з 34 учнів на медаль претендує 17 дітей. Всі випускники школи навчаються в престижних вузах України. Факт отримання неправомірної вигоди директором встановити неможливо.  

$1-    прийняття педагогічних працівників  на роботу проводить відділ освіти районної державної адміністрації. Так  у період за 2012-2013 роки на роботу було прийнято п’ять молодих спеціалістів, згідно з поясненнями яких, вони  при поступленні на роботу грошей нікому не платили. Факт отримання неправомірної вигоди директором встановити неможливо.

-    бухгалтерія Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 створена відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації «Про відокремлення Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 від централізованої бухгалтерії райво» № 46 від 16.02.1996 року. В штаті бухгалтерії є дві  ставки. На даний час використовується тільки 1,5 ставки. У зв’язку з роботою за сумісництвом працівника бухгалтерії виконання посадових обов’язків бухгалтера-касира бухгалтерії навчального закладу починається з 17год.30хв. по 21год.30хв. За результатами перевірки контрольно-ревізійного відділу в Бережанському районі щодо фінансово-господарської діяльності Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 за період з 01.04.2005 по 01.04.2008 року та перевірки Бережанської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності щодо використання коштів порушень не виявлено. На даний момент порушень щодо неправильності нарахування чи при прийомі на роботу встановити неможливо через відсутність необхідних повноважень комісії. З метою оптимізації видатків та економії коштів місцевого бюджету комісія рекомендує реорганізувати бухгалтерію Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 в централізовану бухгалтерію відділу освіти районної державної адміністрації.

-    у 2013 році в навчальному закладі працювало 7 педагогічних працівників пенсійного віку; у зв’язку з особистими заявами їх звільнено з займаних посад. Вивільнене педагогічне навантаження розподілено між педагогічними працівниками закладу. За період з 2012 по 2013 роки  прийнято п’ять педагогічних працівників. Факт отримання неправомірної вигоди директором від працівників пенсійного віку встановити неможливо.

-    згідно з Декларацією про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік у приватній  власності Гринкевича В.М. знаходиться житлова квартира та гараж, а також він володіє автомобілем Шевроле 2008 року випуску.

-    на статтю «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах» в інтернет-газеті «Бережінфо» частина педагогічного колективу, вважаючи дану статтю анонімною, підписалася під листом-відповіддю, в якій вказали на заслуги керівника закладу. Водночас жодних спростувань фактів, викладених в зазначеній статті, не навели. Рішенням спільного засідання ради школи та педагогічної ради 28.08.2014 року затверджено звіт директора і визнано його роботу задовільною.

-    Членами комісії від ГО «Бережанський Майдан» 24.12.2014 р. проведено опитування вчителів Бережанської школи І-ІІІ ступенів №3 методом анонімного анкетування з метою виявлення  об’єктивної думки педагогів з приводу фактів, опублікованих у статті «Державна чи приватна школа №3 у Бережанах». Участь в опитуванні взяли 42 педагогічних працівники, з яких 41 підтвердив своє ознайомлення із змістом статті. Результати опитування показали неодностайність вчителів у своїй позиції щодо наведених у публікації звинувачень. Приблизно порівно голоси опитуваних розділилися між тими, хто повністю чи частково підтримує наведені факти, та тими, хто їх вважає безпідставними. Лише кільком вчителям відомі факти отримання директором школи грошової винагороди за сприяння у вирішенні особистих питань педагогічних працівників та учнів. Десятьом відомі факти залучення директором працівників школи у робочий час для роботи на власній приватній земельній ділянці чи для проведення ремонтних робіт власного будинку. Голоси опитуваних розділилися приблизно навпіл щодо доцільності утримання відокремленої бухгалтерії при школі. Частина вчителів також підтвердила факти примусу написання педагогічними працівниками заяв на відпустку за власний рахунок. Окрім того, декілька вчителів повідомили про факти проведення директором платних занять у приміщенні школи, що є порушенням ряду нормативно-правових актів про заборону проведення платного репетиторства у загальноосвітніх закладах.

-    Що стосується поділу класів, то комісія рекомендує перевірити доцільність існування класів з поглибленим вивченням іноземної мови в  школі, починаючи з першого класу, оскільки в районі є спеціалізована початкова школа з вивченням іноземної мови, а у восьмому класі існує 3 паралелі: з поглибленим вивченням математики, з поглибленим вивченням  англійської і звичайний. При цьому в класі з поглибленим вивченням англійської мови є 28 учнів. Два інших класи можна об’єднати, забезпечивши поділ класу лише на уроки математики. Перерозподіл учнів у четвертому та третьому класах дав би змогу уникнути неоправданого поділу.

Із вище наведеного, комісія рекомендує:

1. Звернути увагу на правильність організації навчально-виховного процесу під час відсутності педагогічних працівників з поважних причин.

2. Реорганізувати бухгалтерію Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 шляхом приєднання до централізованої бухгалтерії відділу освіти районної державної адміністрації.

3. Оптимізувати мережу класів на новий 2015-2016 навчальний рік.

4. Неухильно дотримуватись положень трудового законодавства щодо відпусток без збереження заробітної плати.

5. Буфет у їдальні облаштувати відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування загальноосвітніх навчальних закладах та організації навчально-виховного процесу.

6. Неухильно дотримуватись Закону України «Про заборону куріння в громадських місцях».

7. Неухильно дотримуватися законодавства про заборону проведення платного репетиторства у загальноосвітніх закладах України.

8. За допущені порушення директора Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гринкевича В.М. притягнути до відповідальності згідно чинного законодавства.

9. Довести до відома керівників усіх загальноосвітніх закладів району про результати роботи комісії з метою попередження та запобігання згаданих правопорушень.