РЕАБІЛІТАЦІЙНОМУ ЦЕНТРУ - БУТИ

Здоров’я – основне багатство, а здоров’я дитини – це саме цінніше. Коли з дитиною проблеми - це справжня трагедія для сім’ї. Мало хто знає, що в Бережанському районі близько 160 дітей-інвалідів, і тільки в самих Бережанах їх більше півсотні.  А ще дуже велика кількість діток яких називають умовно «дітки без діагнозу».
Дуже часто, коли в дитинки ще в ранньому віці є незначні порушення мови, рухів, гіперактивність, пасивність – батьки не звертають на це увагу, кажуть «переросте». Але дитинка виростає і тоді, коли хвороба задавнюється, лікування стає важчим, іноді неможливим. Такі дітки на роздоріжжі. Якщо їх підтримати, вчасно виявити проблему, надати кваліфікаційну допомогу, і не завжди медичну – вони стануть повноцінними членами суспільства. Коли пустити на самоплив – це може стати трагедією як для дитини, батьків, так і для суспільства. Категорія діток, які мають незначні порушення, фактично виявилась малозахищеною. Адже про діток-інвалідів дбає держава через пенсії, інтернати, санаторії. Для повноцінних діток є садіки. А для діток з вадами, якщо батьки вчасно не виявлять проблему - практично немає нічого.
Тривалий час для таких діток на базі школи-інтернату завдяки старанням працівника відділу соціальної допомоги Ірини Гунчак, було залучено волонтерів Тернопільського центру допомоги діткам з вадами. Проте через «діяльність» деяких чиновників та нефінансування, волонтери відмовились приїзжати. Тоді батьки та БМГО «Рідне місто» звернулись до міського голови Володимира Музички по допомогу. Потрібно віддати належне міському голові, який, вислухавши батьків, оперативно зреагував, і буквально за два дні залучивши спеціалістів з освіти, медицини, фінансового відділу міської ради, організували зустріч з батьками для обговорення даної проблеми.
Для того, щоб не возити таких дітей в обласний центр, вирішили створити відповідні умови на місці. Після довгих роздумів було вирішено використати потужності і приміщення КУТОР «Бережанський ОКДГ санаторій». Слід сказати що сам заклад переживає не кращі часи. Потребує значного оновлення, модернізації, та й через  недофінансування взагалі може бути закритий. Тому ініціативу створити такий Центр зустріли радо як батьки, так і самі працівники: адже це одним дасть можливість поставити своїх діток на ноги, а другим додаткові робочі місця і перспективу.
Перша група діток з порушенням координації руху, гіперактивністю і іншими вадами вже проходить курс занять. Звичайно, не все так гладко починається. Адже ще потрібно доукомплектувати штат логопедом, дефектологом, дитячим психологом. Потрібно спеціалізоване обладнання, ремонти, спортивний і дитячий інвентар. Хотілось би шведську стінку і сухі кулькові басейни. Потрібні книжки, іграшки, пластмасові кульки та м’ячі. Але, дивлячись на оптимізм лікарів,  педагогів санаторію починаєш вірити що все получиться. Слід подякувати заступнику міського голови Олегу Захарківу та районному педіатру Ірині Цапок, які взяли цю справу під особистий контроль і запустили процес організації центру.
Звертаємось  до меценатів, спонсорів і просто хороших людей і закликаємо матеріально підтримати добру справу, допомогти реабілітаційному центру стати на ноги.
Також стукаємо до батьків: «Чим раніше ви виявите і почнете роботу з вашою дитиною - тим більше шансів на те, що вона зможе стати повноцінним членом суспільства і вашою радістю. Не бійтесь визнавати ваші проблеми. Адже не завжди для того, щоб допомогти дитині, необхідно дорогі операції чи лікування; деколи достатньо лікувальної фізкультури, масажів чи процедур. Тому запрошуємо у Центр реабілітації в Бережанах! Тел.для довідок 0979218414.
Андрій Якимів,
голова БМГО «Рідне місто»