У Бережанах - новий заступник мера

Чергова зміна влади в Бережанах.
08 травня 2014 р. на 6 засіданні XXIV сесії Бережанської міської ради було прийнято наступні рішення:
- Звільнити Ігоря Гуля із посади заступника міського голови (у зв'язку із переходом на роботу в Підгайці головою РДА);
- Заступником міського голови призначити Марію Бойко.
“За” дану кандидатуру проголосували 22 депутати, “проти” 1, і “утримався” теж 1.
Марія Бойко є членом ВО “Свобода”, проте депутати-однопартійці не голосували за неї, та в знак протесту вийшли із залу засідань.
Кандидатуру свого заступника запропонував міський голова В.Музичка (якого, до речі, “Свобода” підтримувала на виборах).

Марія Бойко народилася 1960 року в селі Завидів Острозького району Рівненської області. З родини українців, переселених під час операції "Вісла" - її дід був дяком в українському селі Терка, що біля Перемишля.
У ті далекі часи, - розповідає Марія, - розривали родини, розселяючи рідних людей в різні села та міста". Одного діда Марії заслали на Рівненщину, другого - на Донеччину.
Коли Марії виповнюється три роки, батьки приїжджають на Тернопілля - в Козову. Маму виганяють з роботи, довідавшись, що в родині є священики. Батько заробляє на життя в кузні - працює ковалем. Живуть у найнятому помешканні. Маленьку Марію забирає до себе рідна сестра батька Розалія, яка була заміжня за священиком Левом Савицьким (отець Савицький понад 40 років правив на парафії села Вівся Козівського району). Розалія з чоловіком не мають своїх дітей і дуже полюбили Марію. Вони виховують патріоткою, вчать не боятися говорити правду.
Радянська пропаганда не дозволяє хрестити дітей, але до священика Савицького потай повсякчас приїздять батьки з немовлятами. Марія стає хресною мамою для багатьох українців - тримає їх до хреста за заштореними вікнами...
Патріотизм і любов до українського притаманні усій Маріїній родині. Рідний брат її батька - Володимир Бурмич - був стрільцем сотні УПА "Бурлаки" на псевдо "Цвіркун". Загинув у 1944 році. Другий татів брат належав до сотні Чорного.
Марія закінчує Львівський торгово-економічний інститут. Спершу працює операційною санітаркою. Нині - приватний підприємець. Має приватну юридичну контору. Хобі Марії Бойко - квіти.


Б.І.