"Бережанський #Майдан" стає офіційним (ОНОВЛЕНО)

30 березня 2014 р. у великому залі районної ради відбулося 2 засідання Установчих зборів Громадської організації «Бережанський Майдан».

Установчі Збори ГО "Бережанський Майдан" (відео)

Було повідомлено, що частина зареєстрованих учасників першого засідання та Самооборона відбули на поминальні служби до 40 днів «Небесної сотні» в Київ та Зарваницю. Лічильною комісією було оголошено,що серед присутніх цього разу зареєструвалося 42 чоловік.

Спершу ведучою зборів Галиною Проців було прочитано Статут організації, над яким кілька днів працювала редакційна комісія в кількості 5 чол. Подаємо дуже короткий зміст Статуту.

"Бережанський Майдан" обговорює Статут ГО (відео 1)

1. «Бережанський Майдан» - повністю самостійна Громадська Організація, що діє на території Бережанського району.

2. Мета: Розбудова громадянського суспільства на Бережанщині  через запровадження і розвиток місцевих ініціатив, комунікацію між владою та інститутами громадянського суспільства, контроль за формуванням і діяльністю державних органів влади та органів місцевого самоврядування.

3. Основні завдання: сприяння підвищенню громадянської свідомості; проведення інформаційно-просвітницької діяльності; сприяння військово-патріотичному вихованню молоді; сприяння ефективній системі громадського контролю, попередження, виявлення та викорінення корупції та хабарництва в органах державної влади та місцевого самоврядування тощо.

4. Діяльність Організації: звернення у відповідні органи та отримання відповідної інформації; здійснення громадського контролю; організація спільних зустрічей; створення відповідних комітетів за напрямками діяльності та міжнародна діяльність.

5. Членство в Організації є індивідуальним із відповідними правами та обов’язками.

6. Керівними органами Організації є: Загальні Збори (найвищий орган), Рада Майдану (з членів якого обирається Голова) і Наглядова Рада (контролюючий орган).

7. Усі члени організації працюватимуть у відповідних Комітетах (Соціально-економічного розвитку, Антикорупційному (юридичному), Автомайдані (Дорожній контроль), Самообороні, Молодіжному та інших), які очолюватимуть члени Ради Майдану. На перспективу передбачено створення місцевих осередків (територіально чи на підприємствах).

8. Вказано порядок і терміни звітування керівних органів Організації.

9. Перелічено джерела надходження (в т.ч. членські внески) та порядок їх використання.

10. Зміни і доповнення до Статуту та припинення діяльності Організації покладено на Загальні Збори Організації.

"Бережанський Майдан" обговорює Статут ГО (відео 2)

Майже після кожного розділу присутні обговорювали та при потребі голосували за окремі пункти. По завершенні майже 2-годинного обговорення, 38 голосами «за» було затверджено Статут ГО «Бережанський Майдан».

Далі 40 голосів «за» було віддано за 11 членів Ради Майдану: П.Гриник, С.Жеребецький, Л.Зелінський, О.Коковін, П.Кузів, Р.Михалінчик, Б.Парасюк, Т.Пітула, О.Поливко, Г.Проців, В.Чибрас. Такою ж кількістю голосів Головою Ради Майдану було обрано Олександра Коковіна.

В Наглядову Раду було обрано троє: В.Мазурик, С.Стрілка, В.Якимів (голова).

Оформлення документів та реєстрацію Організації було доручено теж трьом: Л.Зелінському, Г.Проців, В.Якиміву.

Присутні завершили Установчі Збори виконанням Державного Гімну України.

P.S. Присутній очільник «Правого Сектора Бережанщини» В.Футерко намагався роздавати присутнім роздруковану з Інтернету анонімку щодо Г.Проців, в якій написані відверта брехня і нісенітниці. Мабуть, крім розповсюдження, він може бути причетним і до написання?..

***


24 березня 2014 р. у великому залі засідань Бережанської районної ради відбулися Установчі збори Бережанської районної громадської організації "Бережанський майдан".

На перше засідання прибуло кілька десятків людей з Бережанського Майдану. Зареєструвалося учасниками Зборів лише 36. Інші пропонували не реєструвати громадської організації, "оскільки вже створена організація Самооборона Майдану" тож можна приєднатися до неї". На цей заклик присутні відповіли, що Самооборона була створена на Майдані, тож нехай приєднуються до новоствореної. Тим паче, що "Самооборона" утворена як вертикальна структура, а "Бережанський Майдан" хоче бути незалежною організацією. Також зі слів керівника місцевої Самооборони О.Захарківа, їхній Статут ще не затверджений. Тож після проголосованих 29 голосів "за" початок установчих зборів, незгідні з даною ідеєю залишили зал.

Головою зборів обрано Г.Проців, секретарем - О.Коковіна,членів Лічильної комісії: П.Гриник, Б.Парасюк, С.Жеребецький. За пропонований план роботи Зборів проголосувало 33 зареєстрованих учасників.

В ході обговорення проекту Статуту, було підтримано наступне: 

- офіційна назва: Бережанська районна громадська організація "Бережанський Майдан";

- офіційна адреса: м. Бережани, площа Ринок, 1;

- керівні органи: Загальні збори організації, Рада Майдану та Наглядова Рада.

- робочі органи: комітети (соціально-економічного розвитку, правопорядку, люстрації, дорожній контроль тощо) та сільські осередки.

Було вирішено затвердити редколегію з роботи зі Статутом організації в кількості 5 присутніх на засіданні: О.Коковін, Г.Проців, В.Якимів, В.Мазурик і Л.Зелінський та інших представників Революційного Штабу Бережанщини (за згодою). Також було запропоновано рекомендувати з керівником місцевої Самооборони обговорити питання можливого об’єднання проектів Статутів та подальшої спільної співпраці. Робоче засідання редколегії призначено на середу, 26 березня, о 14 год. в Інформаційному Центрі «Береж.інфо» (пл. Ринок, 1).

Присутніми було вирішено не закривати засідання зборів, а запросити більшу кількість учасників місцевого і столичного #Майданів і провести друге засідання Установчих зборів Бережанської районної громадської організації «Бережанський Майдан» у неділю, 30 березня 2014 р., о 12 год. у великому залі засідань районної ради. 

***

16 березня 2014 року в Бережанському краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Демократія в місцевих територіальних громадах» за участі представників Бережанського #Майдану. Модераторами заходу були Галина Проців та Олександр Коковін. 

О.Коковін розповів про потреби об’єднання людей зі спільним баченням демократії в районі в одну спільну громадську силу, із затвердженим Статутом. Галина Проців розповіла про попередні ідеї об’єднання в робочу групу чи Форум представників існуючих громадських організацій, або ж йти шляхом створення нового об’єднання. Щодо утворення партнерської робочої групи між громадськими організаціями, Володимир Якимів зауважив: «До складу нового об’єднання мають увійти не лише люди, що вже являються членами існуючих громадських організацій, а в першу чергу - звичайні люди, які «зробили» наш Майдан». Галина Проців зазначила: «Люди, що сьогодні добровільно прийшли на круглий стіл, можуть стати ініціативною групою, яка в майбутньому може ініціювати Установчі Збори майбутньої організації». Присутні проголосували «за» підтримання даної ідеї, і надалі вже працювали як Ініціативна група. Василь Федина зауважив: «Якість роботи такої організації залежатиме не від Статуту, а від потенціалу його членів». Галина Проців наголосила над районним статусом організації, адже жителі багатьох сіл були активні в діяльності Майдану.


Наступним питанням було проголосовано «за» створення робочої групи по доопрацюванні Статуту, куди увійшли Галина Проців, Олександр Коковін та Володимир Якимів. Вони повинні підготувати «короткий, доступною мовою, з конкретними цілями і завданнями, та можливістю створювати відповідні підрозділи - Люстраційну комісію, Самооборону чи сільські осередки» проект Статуту.

Установчі збори майбутньої Громадської організації «Бережанський Майдан» заплановано провести 24 березня 2014 р. о 14 год. у великому залі засідань районної ради. Запрошуються усі учасники Бережанського та Київського #Майданів.

Також члени Революційного штабу повідоми, що сьогодні одна із наших військових частин в Криму отримала допомогу від Бережанського #Майдану у сумі 20 тисяч гривень.

Б.І.